loading...
Издвајамо Србија

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: НАТО ради исто што су некад Турци радили Србима

На Мартинићима код Даниловграда јуче је обиљежено 220 година од Мартинићке битке, а Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да њему и вјерном народу није био омогућен приступ Спомен-дому Битке.

Владика је нагласио да они који су то урадили обиљежавају овај јубилеј против Цркве, без Светог Петра Цетињског и без светиње, и мисле да на томе граде будућност.

– Могу они да граде будућност Црне Горе и да тврде да је Црна Гора вјечна, али само не лишавајући је онога што је вјечно. Оно што чини Црну Гору вјечном је Свети Петар Цетињски, име Божје у коме је суд и правда, ове светиње овдје које су крвљу заливене, Црногорци који су се објединили око светиње, око Светог Петра Цетињског – рекао је владика Амфилохије.

Владика је рекао да је Свети Петар Цетињски жртвовао себе за Крст часни и за свој народ.

– И није позивао у помоћ, како то данас чине наши владари, натопактовце да га бране и штите, него је са својим ратницима отишао на Слатину и причестио их, као некада Великомученик косовски Лазар уочи Боја на Косову. И онда је кренуо, у име правде Божје да брани Бјелопавлиће, да брани Брђане – навео је Амфилохије.

Он је нагласио да је једно сигурно – „махмутбушатлићи су данас носиоци натовске тираније, и оно што је радио султан у то вријеме, данас, са другим идејама и идеалима ради НАТО пакт“.

У Мартинићкој бици на данашњи дан 1796. године Црногорци и Брђани су, под вођством Светог Петра Цетињског, поразили војску скадарског везира Махмут-паше Бушатлије.

На платоу испред Спомен-дома Мартинићке битке данас је служен парастос и одржана свечана академија. О Мартинићкој бици у историографији говорио је историчар Зоран Лакић. У умјетничком дијелу програма наступили су чланови КУД-а „Ђурђевданско коло“ из Подгорице, драмски умјетници, пјесници и гуслари.

 

 

Извор: РТРС
loading...