loading...
Издвајамо Русија

НАПРАВЉЕН ДА БИ ПОБЕДИО НАТО АВИОНЕ: Легендарни Су-27 и даље жари и пали

Руски авион Су-27 (фото:ЈуТЈуб)

Најбољи авион из совјетског арсенала, сухој Су-27 „Фланкер“, ушао је у службу 1985, али и даље је страшан и свестран борбени авион четврте генерације који се претворио у извозни бестселер, написао је аналитичар Роберт Фарли за „Нешенел интерест“ и додао да је, упркос годинама, пред овим авионом светла будућност.

Последњи већи ловац четврте генерације који је ушао у службу, Су-27 се доказао као изузетно успешан дизајн“, истакао је овајаналитичар. „Довољно велик и снажан да издржи низ модификација и побољшања, ’Фланкер‘ би требало да служи (па чак и да се производи) још неко време“.

Авион Су-27 је двомоторски суперманеварски ловац са значајним способностима. Може да развије максималну брзину од 2,35 маха и прелети до 3.500 километара. Овај авион може да достигне висину од 19 километара са максималном полетном масом од 30,45 тона.

„Он може да понесе до осам ракета ваздух—ваздух (које су углавном мањег и средњег домета, а друге варијанте су прилагођене за борбу ван граница видљивости) или мноштво бомби и ракета. У рукама искусног пилота, Су-27 може да изведе невероватан број маневара од којих многи одушевљавају публику на аеро-митинзима широм Русије и Европе“, објашњава Фарли.

Авион који је дизајнирала и произвела компанија „Сухој“ први пут је полетео 1977. Требало је да се ова летелица такмичи са четвртом генерацијом америчких ловаца, „Граман“ Ф-14 „Томкет“ и Ф-15 „Игл“. Од 1980-их година направљено је укупно 809 Су-27.

„Направљен да би победио америчке ловце изнад средње Европе током сукоба НАТО — Варшавски пакт и да би патролирао ваздушним простором изнад Совјетског Савеза против упада америчких бомбардера, Су-27 је преживео Хладни рат и постао један од највише извожених борбених авиона“, објаснио је виши асистент Школе за дипломатију и међународну трговину Петерсон на Универзитету у Кентакију.

Овај борбени авион служи у авијацијама Анголе, Етиопије, Индонезије, Јеритреје, Казахстана, Монголије, Украјине, Узбекистана и Вијетнама. Кина од 1998. производи дериват Су-27 који је познат као „Шенјанг“ Ј-11.

Сајт Војне фабрике авиона „Сухој“ Су-27 „Фланкер“ назива „правим класиком“ и „једним од најбољих борбених авиона своје генерације“. У ствари, он је толико добар да би и најбољи авион из америчког арсенала имао приличне проблеме да га победи.

Авион „Локид Мартин“ Ф-35 „Лајтнинг II“ могао би да достигне „само 3:1 стопе погађања у поређењу са ’Микојаном‘ МиГ-29 и Су-27 упркос својим стелт предностима“, наводи се у извештају из августа 2015. „Нешенел секјурити нетворка“, у којем се наводи студија коју су 2009. извеле америчка авијација и „Локид Мартин“.

 

Извор:  rs.sputniknews.com