Издвајамо Србија

ОТКРИВЕНА ЈОШ ЈЕДНА ВУЧИЋЕВА ПРЕДИЗБОРНА ЛАЖ: Србија уопште не планира куповину руског оружја!

Србија не планира да купи од Русије никакво наоружање, преноси дневни лист Данас речи неименованих саговорника упућених у војна питања у Влади Србије.

Loading...

Како преноси овај лист, у јучерашњем наступу Дмитрија Рогозина, заменика премијера Руске Федерације када је рекао да је Србија упутила захтев Русији за набавку наоружања и система противваздушне одбране С-300, није верно пренет садржај разговора српских званичника са овим руским представником.

„Није то питање хтења већ реалности, јер Србија нема новца за такво наоружање. Наравно да бисмо волели да је ситуација другачија, али то сада није случај“, истичу неименовани саговорници блиски Министарству одбране.

Према њиховим речима, Србија не планира да купује од Русије никакво наоружање.

„Ништа од те куповине. Ми улажемо у обнову наше индустрије, у производњу, јер нам то доноси велике приходе. Онда то оружје продајемо даље, на Блиски исток, у Африку…“, истичу.

Упитани шта представљају „претње“ између Хрватске и Србије, које се уназад већ неко време појављују у јавности, тумачећи се као узајамно „звецкање оружјем“, они кажу да су то „празне приче и претње“.

„То су неозбиљне политичке поруке. Одлазећи министар одбране у Хрватској као прети нама дајући двосмислене изјаве, а онда наши министри као одговарају на такве провокације које немају никакво упориште у било каквом контексту у реалности“, закључује извор београдског дневника.
А Вучић каже…

„Ми нећемо куповати ракете исте снаге или једнако скупе, него хоћемо одбрамбене системе. То је просто, али хајде нећемо ни заштитне, али немојте ни ви да узимате офанзивна оружја“, поручио је премијер Србије Александар Вучић приликом обиласка пројекта Београд на води.

Он је одговарајући на питање новинара зашто је најављено да Србија купује руске ракете С-300, уместо да уложи у привреду, рекао да Србија свој новац улаже у привреду, а у оружје неће да улаже ништа, или не много, ако Хрватска одлучи да се не наоружава ракетама.

Вучић је поручио да ће Србија водити такву политику док је он премијер.

„Ако ме ускоро не смене, јер као што рекоше колеге из Н1 и ТВ Војводине, то народ тако каже, а онда ће да воде другачију политику. Ја не могу другачију политику да водим осим да поштујем Устав и штитим Србију“, поручио је премијер.

Вучић је подвукао да није Србија куповала оружје него Хрватска, да су купили панцер хаубице, узели лиценце за борбена возила, навео набавку лансерних рампи за балистичке ракете. „Оне секунде кад кажу да неће то да ураде – ми нећемо да купујемо ништа“, истакао је он.

Упитан колико би новца Србија дала за С-300 и који је то ред величина, он је рекао да не би о томе, те да Србија повољно може да реши своје проблеме, али да је нама циљ брига о региону. „Србији је циљ да брине о региону и миру у региону, и са Хрватима и осталима. Ви реците да нећете куповати офанзивно, а ми нећемо ни дефанзивно оружје“, закључио је.

Дачић ипак обазривији…

Неконтролисано наоружавање Хрватске нарушава равнотежу у региону, успостављену Дејтонским споразумом и другим уговорима, оценио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић и упитао против кога ће Хрватска да употреби то наоружање.

После састанка Међувладиног српско-руског комитета у Београду, Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре са Дмитријем Рогозином, рекао да питање наоружавања Хрватске мора бити постављено и у Бриселу, у оквиру Поглавља 31 о спољној политици и безбедности.

Дачић је поручио и да је чланство у ЕУ главни циљ Србије, као и да Србија не тражи од Русије да је војно брани, али да жели да у оквиру војнотехничке сарадње са том земљом створи услове да сама себе одбрани у случају потребе.

Рогозин је рекао да је Русија добила од Министарства одбране Србије списак потреба Војске Србије истичући да ће тај документ руска страна пажљиво проучити. Руски званичник није желео да говори о детаљима наводећи да ће о појединостима разговарати војнотехнички комитет Србије и Русије који ће на највишем нивоу бити основан до краја фебруара.

 

Извор:Београд.ин

Loading...
loading...
loading...