Издвајамо Србија

ОВО ЈЕ ИЗДАЈА! – Србија на самиту НАТО-а: Хоћемо са свима чији је циљ већа безбедност

Нато-Србија (фото:пиззап)

Позив генералног секретара НАТО-a Јенса Столтенберга делегацији Министарства одбране за учешће на састанку у оквиру самита у Варшави потврда је да Влада Србије у оквиру програма „Партнерство за мир“ ужива статус стабилног и одговорног партнера, саопштило је Министарство одбране.

То је такође потврда да је српска влада чврсто опредељена за сарадњу са свим државама и међународним организацијама чији је циљ унапређење регионалне и глобалне безбедности.

Loading...

Делегација Министарства одбране, предвођена министром одбране Зораном Ђорђевићем, учествује на састанку у формату Платформе интероперабилности, који се одржава под окриљем самита НАТО-а у Варшави.

Састанак је посвећен даљој имплементацији Иницијативе за интероперабилност партнера.

Ђорђевић је у говору нагласио да је безбедносно окружење данас врло нестабилно, а највеће жртве су обични грађани и њихово право на безбедан живот.

У односу на актуелне безбедносне ризике и одговарајуће политичко-стратегијско-војне одговоре, Влада Србије, предвођена Александром Вучићем, води озбиљну и одговорну политику, навео је он.

Према речима Ђорђевића, на тај начин показује се стална заинтересованост за унапређење регионалне стабилности и очувања мира и безбедности, као неопходног услова за националну и регионалну безбедност.

Сарадња у области безбедности и одбране, као једне од кључних функција државе, подразумева изградњу заједничких способности, неопходних како би се одговорило на претње као што су тероризам и миграције, а Србија у оба случаја води одговорну политику и развија потребне механизме како би допринела националној безбедности и безбедности других држава и народа, наводи се у саопштењу.

На маргинама самита, министар Ђорђевић сусрео се са министрима одбране Пољске Антонијeм Мaциjеревичем, Јерменије Сејраном Охањаном, Аустрије Петером Доскоцилом, Црне Горе Милицом Пејановић Ђуришић и Бугарске Николајем Ненчевoм, замеником помоћника секретара одбране САД за Русију, Украјину и Евроазију Мајклом Карпентером и државним секретаром за одбрамбене послове УАЕ Мухамедом Алфаласијем.

Такође, Ђорђевић се срео и са високим званичницима Грчке, Босне и Херцеговине, Македоније и Молдавије.

Осим разматрања даљег унапређења билатералне сарадње, у разговорима је анализирана и актуелна политичко-безбедносна ситуација у региону и свету, наведено је у саопштењу.

 

 

Извор:  rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...