Издвајамо Србија

ПРАВО У ЦЕНТАР – Ненад Кецмановић: Бошњаци преко Сребренице праве нацију

БАЊАЛУКА – Сребреница за Бошњаке представља “оснивачки мит” нације, а догађаји у Сребреници се мистификују и зато што су остали елементи антисрпске ратне и поратне кампање временом демистификовани и релативизовани, изјавио је професор Факултета политичких наука Ненад Кецмановић.

Објашњавајући зашто муслиманима Сребреница служи као главна политичка тема за обрачун против Србије и Срба у БиХ, Кецмановић наводи да је Сребреница постала “колективна жртва и оснивачки мит, какав постоји у корену сваке нације, те национано, верски и патриотски надахњује нове генерације”.

Професор Кецмановић разлоге за мистификацију догађаја у Сребреници види и у томе што су остали елементи антисрпске ратне и поратне кампање временом демистификовани и релативизовани.

– Данас се више не говори да је у првих неколико месеци грађанског рата побијено 200.000 муслимана, него да је током целог рата настрадало око 100.000 припадника свих народа укупно и пропорционално – рекао је Кецмановић за београдске “Вечерње новости”.

Он каже да се у Хагу више не барата са 8.000 жртава у Сребреници него најпре са пет, па онда са четири, а сада више нико не оспорава да су муџахедини, који су се на позив Алије Изебеговића борили на страни Армије БиХ, били исламски терористи и расадник беле Ал каиде у Европи.

– Постало је јасно да “Исламска декларација” није била “сан једног верника” него политички програм. Пробила се истина и о троипогодишњем систематском насиљу муслиманске војске и полиције над сарајевским Србима – указао је Кецмановић.

Показало се, како је навео, да “бошњачка власт у континуитету од Алије до Бакира покушава да доминира над Србима и Хрватима и не прихвата равноправност друга два народа”.

Да је Сребреница постала мит око којег се врти народнотворни процес муслимана у БиХ сматра и стручњак за геополитику Душан Пророковић.

– А, у темеље тог процеса удара свако преиспитивање шта се у Сребреници догодило и тежња да се дође до истине – закључио је Пророковић.

Извор: Срна

loading...
Loading...