Издвајамо Србија

ПРОПАСТ! У Србији 68.2% младих незапослено!

У Србији је запослено мање од трећине младих старости од 15 до 29 година – 31,8 одсто, а на први посао млади чекају у просеку 23 месеца.

На недавном представљању извештаја Међународне организације рада (МОР) „Транзиција младих жена и мушкараца на тржишту рада Републике Србије“, речено је и да од 31,8 младих који су запослени, 79,8 одсто њх ради за плату, а 7,8 одсто су самозапослени.

На основу података из марта и априла 2015. четвртина младих у Србији нити ради нити се школује, речено је на представљању извештаја и указано да је стопа незапослености младих у Србији висока из износи 30,8 одсто, али је, ипак, нижа у односу на суседне државе.

Од укупног броја запослених младих у Србији 17,3 одсто њих нема писани уговор, а од оних који имају 39,1 одсто је на одређено време, скоро две трећине на годину дана или мање.

Такође, 22,1 одсто запослених младих нема право на плаћени годишњи одмор и 29,6 одсто нема право на плаћено боловање.

Неформално запошљавање младих у Србији односно у сивој зони је веома заступљено и на нивоу је од 47,4 одсто.

Стопа незапослености високообразованих је и даље висока и износи 32,9 одсто.

Стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано је изјавила да УН има нови петогодишњи план који је договорен са владом за помоћ младима на путу запослења.

„У Србији још статистика није много добра и МОР је активан у Србији по питању помоћи младима да се запосле“, рекла је Солорано.

Она каже да би „зелени послови“ могли да буду будућност за младе у Србији.

Сара Елдер из Програма запошљавања младих МОР-а је рекла да је је запосленост младих у Србији од 32 одсто сувише ниска у односу на ЕУ просек који износи око 46 одсто, али и у односу на регион.

У Србији, према извештају, стопа незапослености младих жена је виша од стопе која се односи на мушкарце и износи 35,8 у наспрам 27,3 одсто процената.

Ипак, период чекања на задовољавајући посао је упола мањи за високо образоване младе људе у односу на оне са средњим образовањем и траје просечно 11,7 наспрам 24,3 месеца.

Млади са основним образовањем чекају у просеку 41 месеца од школе до запослења.

Представљању извештаја МОР-а је присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић.

 

Извор:Танјуг

Loading...
loading...
Loading...