Издвајамо Србија

ПРВО БОМБАРДУЈЕ ПА САВЕТУЈЕ СРБИЈУ: Цео свет га јури и тужи, а Вучићев је саветник!

loading...

Прво бомбардује, па саветује Србију, објавио је британски „Гардијан“ почетком прошле године шокантну вест да је бивши британски премијер Тони Блер додао Србију на листу земаља које му плаћају за његове савете, упркос томе што је био један од главних заговорника њеног бомбардовања.

Овај Британац који је два пута кројио историју Србије, 1999. као агресор и 2015. као саветник Владе Србије, сада је и званично разоткривен као иницијатор свргавања председника Ирака Садама Хусеина, разарања те земље и са рукама у крви од убијених 179 британских, 4.500 америчких војника и 100.000 Ирачана.

Блер је био кључни човек за наговарање Запада да крене у бомбардовање и СР Југославије и Ирака, подсећа аналитичар Цвијетин Миливојевић и каже да се он тиме и јавно хвалио, па су Влада Србије и Вучић знали кога узимају за саветника.

– То говори колико немају самопоштовања ни личног, што је њихов проблем, али ни према функцији коју обављају, па тако ни према држави Србији – истиче Миливојевић у изјави за „Вести“.

Указује да је Блерово саветовање Владе на нивоу интерне комуникације било продаја магле, пошто Влада већ плаћа на стотине стручњака који се баве тиме.

– Говорило се да је неко платио, да су то инвеститори из Емирата битни Србији, али ако не кошта Владу, кошта државу, јер је саветник главни лобиста бомбардовања, па је било и недостојно и сулудо ангажовати га – каже Миливојевић.

Као једног од најодговорнијих за изузетно бруталне, злочиначке акције у Ираку, али и према СР Југославији 1999, Блера види и војни аналитичар и посланик напредњака Милован Дрецун.

– Блер је био и најгласнији ратнохушкач агресије на обе државе, одговоран за њихово разарање и погибије људи, али и за смрт британских војника. Свесно је радио на обмани међународне заједнице и припреми бомбардовања СРЈ – каже Дрецун за „Вести“.

Он указује да се не сме заборавити да су од ирачког рата профитирале управо британске фирме, јер се у тамошњој штампи појављивао податак да су у првих годину дана обнове Ирака приходовале 600 милиона долара.

Заштита моћника

Милован Дрецун сумња да ће Тони Блер одговарати за злодела, без обзира на објављени извештај „Истрага о Ираку“ који потврђује његову одговорност. То, каже, зависи од политичке заштите оних с којима је кренуо у рат.

– Био би преседан да неко попут Блера седне на оптуженичку клупу и одговара за злочине, с обзиром да је био марионета геополитичког уређивања Блиског истока оних структура које су изазивале ратове да би преуређивале територије и отимале националне ресурсе – казао је Дрецун.

Ради ко шта хоће

– Пре неколико дана се српски премијер заклињао у немачку канцеларку Ангелу Меркел иако је и њена земља учесник у бомбардовању СРЈ и заговорник отимања 15 одсто територије из састава Србије. Он не сме да се заклиње ни у Владимира Путина иако приличан број грађана Србије показује симпатије за Русију, али када нема критеријума јавног мњења, ради ко шта хоће – оценио је Цвијетин Миливојевић.

 

Извор:Вести-онлине

Loading...
loading...
loading...