loading...
Издвајамо Русија

Путин о допингу: Формирати независну комисију уз учешће страних стручњака

Путин (фото:ЈуТјуб)

Званична позиција Русије — у спорту нема и не може бити места допингу. Треба максимално тесно сарађивати са Дисциплинском комисијом МОК и Антидопинг агенцијом због скандала са допингом, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са Владом, говорећи о ситуацији око учешћа Русије на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

„Званична позиција руских власти и Владе и председника и свих нас је да у овом спорту нема и не може бити места никаквом допингу. Спорт треба да буде чист, а здравље спортиста треба да буде добро заштићено“, рекао је Путин.

Према његовим речима, за то је потребна тесна сарадња са Дисциплинском комисијом Међународног олимпијском комитета, Светском антидопинг агенцијом, међународним спортским федерацијама за олимпијске и неолимпијске видове спорта.

Путин се обратио Олимпијском комитету Русије са предлогом да створи независну комисију уз учешће руских и страних експерата за решавање проблема допинга.

„Сматрамо да је важно обратити се са предлогом Олимпијском комитету Русије за стварање независне, желим да нагласим — управо независне јавне комисије, у коју би ушло осим руских специјалиста и страни експерти у области медицине, правих ауторитета јавних и спортских посленика и специјалиста“, рекао је Путин на седници са члановима Владе.

Кључни задатак формирања независне комисије треба да буде оперативна израда и оштра контрола, као и ефикасна реализација националног плана борбе против допинга, закључио је руски председник.

На челу те комисије би се могао наћи доајен Међународног олимпијског комитета Виталиј Смирнов.

 

 

Извор:  rs.sputniknews.com

loading...