loading...
Издвајамо Русија

РУСИ: Ако буде трећег светског, Русија се неће борити на свом тлу, НАТО ће бити кажњен

Русија има нулто поверење у НАТО и сматра да се алијанса спрема за сукоб против ње, рекао је Сергеј Карганов, члан Савета за спољну политику и одбрану при Министарству спољних послова, упозоравајући да, уколико дође до новог великог рата, Русија се неће борити на свом тлу.

У интервјуу за немачки часопис, Сергеј Караганов, ветеран политичких наука, рекао је да је ризик од новог рата у Европи у порасту за последњих десет година, као и да је на врхунцу као што је био за време Хладног рата.

Обиље пропаганде са обе стране сведочи о опасном стању кризе, каже Караганов.

„Руски медији су више резервисанији од западних медија. Такође, морате разумети да је Русија веома осетљива по питању одбране. Морамо бити спремни на све. То је извор ове повремено огромне пропаганде „, рекао је он. „Али шта је оно што Запад ради? Ради само на омаловажавању Русије и сматра да му Русија прети нападом. Ситуација се може упоредити са кризом крајем 1970-их и почетком 1980-их. “

Карганов у том смислу мисли на масивно нагомилавање нуклеарних пројектила средњег домета у Европи који би могли да доведу до намерног нуклеарног рата. Ракете су веома близу и имају веома кратко време дејства, тако да готово нема времена за нападнуту страну да реагује, а што би резултирало једином могућом опцијом, аутоматском одмаздом нуклеарним баражом.

„Садашње нагомилавање НАТО снага на руској граници се не разликује од нагомилавања „Першинга“ и „СС-20″ ракета пре три деценије, барем у смислу погрешног оправдања за њихово распоређивање“, рекао је Карганов.

„Страх у земљама као што су Пољска, Литванија и Летонија су изговор НАТО-а за стационирање оружја. Али то им не поможе; ми то тумачимо као провокацију. У евентуалној кризи, ми ћемо уништити управо то оружје. Русија се никада неће борити на својој територији „, рекао је он.

„Помоћ коју НАТО пружа балтичким државама није симболична. То је провокација. Ако НАТО прекрши правила и започне са угрожавањем против Русије биће кажњен „, истакао је Карганов.

„Део проблема је и прекид у комуникацији, као што је рад у Савету НАТО-Русија, који је и створен да би се решиле разлике између Алијансе и Русије, али то више није легитиман орган“, наводи Караганов.

„НАТО је постао квалитативно другачији савез. Када смо почели дијалог са НАТО-ом, то је био одбрамбени савез демократских снага. Али и тада, Савет Русија-НАТО је служио као параван за ширење НАТО-а. Када смо Савет заиста требали у 2008. и 2014. години, њега није било“, рекао је Карганов мислећи на напад Грузије на Јужну Осетију и насилни преврат у Украјини.

„Непријатељство између Русије и Европе боли обе стране и на друге начине. Након деценија безбрижног живота, Европа је заборавила како да се укључи у реалну политику за разлику од Русије, што значи да Европа губи помоћ од Русије у разним питањима, укључујући и избегличке кризе, а коју помоћ Москва не жели да понуди у светлу постојеће конфронтације“, додаје Карганов.

„У Европи, имате другачији политички систем, онај који нијје у стању да се прилагоди изазовима новог света. Немачки канцелар је рекао да је наш председник живи у неком другом свету. Верујем да живи у стварном свету „, рекао је Караганов.

Караганов каже да Русија неће ускоро понудити било какве уступке Западу и уместо тога ће фокусирати своју пажњу према истоку док плута даље од Европе, иако, по речима Карганова, такав исход није најбољи за Русију.

“Верујемо да је Русија морално у праву. Неће бити никаквих уступака са наше стране”, рекао је он.

Извор: Восток