loading...
Издвајамо Русија

РУСИЈА ОЧЕКУЈЕ НУКЛЕАРНИ НАПАД: За Путина и руководство Русије направљен “авион судњег дана” (ВИДЕО)

Пише: Александар Хроленко
Нови руски ваздушни командни центар направљен је на бази авиона Ил-80 и назива се – Ил-80 или Ил-86ВКП. То је резервни командни центар у случају настанка ванредне ситуације или почетка свеобухватне агресије против Русије. Ужурбано увођење у функцију треће генерације „летећег генералштаба“ потврђује озбиљност спољних претњи

Ускоро ће Министарство одбране Русије добити нови ваздушни командни центар (ВКЦ) за случај глобалног војног конфликта или нуклеарног рата, који у низу таквих руских система представља већ трећу генерацију.

ВКЦ, звани „авион судњег дана“ направљен је на бази авиона Ил-96-400 и производи се у халама авионске индустрије Вороњешког акционарског друштва (ВАСО).

„Летећа команда“ друге генерације – на бази авиона Ил-80 – предата је наручиоцу 2015. године.

Због чега су, заправо, потребни ваздушни командни центри?

Ако почне свеобухватни рат и противник уништи надземне командне центре,ВКЦ обезбеђују могућност да Врховни главнокомандујући и руководство Генералштаба командују стратешким нуклеарним снагама.

Јединствен по својим карактеристикама, такав систем обезбеђује руковођење свим видовима и родовима војске.

Трећу генерацију одликују висока функционалност, издржљивост, заштита од разорног електромагнетног чиниоца, нуклеарне експлозије и економична потрошња енергије. У авиону постоје комфорни услови за вишечасовни рад највишег командног састава Оружаних снага РФ, оперативне групе официра Генералштаба и стручњака техничке групе која је одговорна за функционисање специјалне опреме.

Ил-96-400 је – варијанта широкотрупног великог линијског авиона Ил-96 са моторима ПС-90А1 и са повећаном носивошћу.

Од свих машина руске авионске индустрије, Ил-96 лети даље од свих, иако у поређењу са Ил-86 носи мање корисног терета.

Међутим, савремена база елемената система ВКЦ знатно снижава вредности габарита масе. Тај систем треће генерације моћи ће да ради са свим постојећим и будућим аутоматизованим системима за борбено управљање.

Почетком XXИ века технологије за управљање направиле су револуционарни скок и конструктори морају да уносе суштинске измене у системе који су колико јуче модернизовани.

Због чега се граде такви „џиновски бродови“?

Нови ваздушни командни центар направљен је на бази авиона Ил-80 и назива се – Ил-80 или Ил-86ВКП. То је резервни командни центар у случају настанка ванредне ситуације или почетка свеобухватне агресије против Русије. Ужурбано пуштање у рад треће генерације ВКЦ потврђује озбиљност спољних претњи.

Околности војног конфликта широких размера можемо да обликујемо без ослањања на сличне догађаје (ако за такве не рачунамо Хирошиму и Нагасаки и бројна тестирања нуклеарног оружја). Како ће то бити у реалности никоме није познато.

Вероватно неколико авиона-ВКЦ тихо чека свој тренутак „Х“ или команду о упућивању на резервни аеродром ради распоређивања по јединицама.

Стратешке нуклеарне снаге Русије активно се обнављају, појављују се најновији аутоматизовани системи за управљање који омогућавају лансирање ракета и преусмеравање циља на њиховој активној деоници путање летења. Чак и при ешалонској ПВО и вишеструком дуплирању свих система везе, канала за преношење информација о борби, стационарни командни центри осетљиви су на нападна средства Пентагона (у оквиру концепције ненуклеарног глобалног удара).

ВКЦ је теже пратити и уништити. Заштита од радиоактивног зрачења, савремена средства за радио-електронску борбу, технологије слабе приметности за сателите и радаре противника, остале високе технологије, брзина и практично максимална висина летења дају ВКЦ значајне предности у односу на аналогне на земљи, под земљом или под водом. Тај авион уз допуну горива може данима да се налази у ваздуху – као гаранција неизбежне одмазде.

Савремени рат – није обична размена удара јер су се код потенцијалних страна појавиле могућности за флексибилну промену сценарија. Авиони-ВКЦ од почетка и на неодређени рок одлажу сценарио „Судњег дана“.

Али, ако се, ипак, деси непоправљиво, ваздушни командни центри поделиће судбину суграђана каква год она била. Само, прво ће уништити земљу-агресора и њене савезнике.

Очигледно је да су авиони-ВКЦ- једна од двојних карика командовања.

Нема гаранције да ће ВКЦ допустити да узлете на време, сем тога, проблематично је држати авионе у небу на сталном борбеном дежурству.

У случају глобалног рата, ВКЦ предстоји лет са допуњавањем горива током два-три дана. Неопходни су резервни аеродроми са пратећом инфраструктуром и у удаљеним крајевима Русије.

Разуме се, много тога зависи не толико од ВКЦ колико од стања Оружаних Снага Русије у целини, од система за планирање и везе, алгоритама борбене примене нуклеарног оружја и од политичке воље шефа државе.

Ипак, командни центри у свим областима играју важну улогу. Авиони-ВКЦ повећавају наше шансе за миран живот, зато што неминовност одмазде увек смирујуће делује на агресора.

Први ваздушни командни центри појавили су се у САД 1965. Специјализоване машине са комплетима опреме и средствима везе настајали су преправком авиона-танкера КС-135А. Они су у почетку играли улогу авиона главнокомандујућег оружаних снага САД и дејствовали су из авио-базе Ендрјус (држава Мериленд) док их у томе нису заменила три ВКЦ Боинг Е-4А. Такође су постојале варијанте за Европско и Тихоокенско подручје ратних дејстава.

О могућностима америчких „летећих центара“ може се просуђивати на примеру авиона Е-6БМерцурy.

Тај авион је изграђен на бази Боеинг 707-320, има четири мотора на млазни погон Ф108-ЦФ-100 (ЦФМ56-2А-2) произвођача Генерал Елецтриц. Максимална полетна маса авиона је – 155 тона. Максимална брзина лета 972км/ч. Брзина крстарења на висини 12.000 м.- 825 км/ч. Реални максимум – 12.810 м.

Висина лета на борбеном дежурству износи 7.600-9.150 м. Долет авиона без допуне горива у ваздуху износи 12.400 км.

Трајање лета: без допуне горивом – 16,5 сати; са једном допуном – 32,5 сата; максимално, са неколико допуна – 72 сата.

Трајање лета у зони борбеног дежурства на удаљености 1.850 км од базе износи 10-11 сати. Посада авиона броји – 14 чланова, оперативна група штаба ОСК у авиону – осам људи. Рок за експлоатацију авиона овог типа после модернизације продужава се на 20 година.

Савремени ваздушни стратешки командни центар САД на бази Боеинг Ц-32 предвиђен је за решавање различитих задатака током оперативног размештања трупа у случају недостатка копнене инфраструктуре или после оштећења надземних командних центара, чворишта и линија везе од стране противника, а такође и као мобилних командних центара Федералне агенције за дејства у ванредним ситуацијама ФЕМА (Федерал Емергенцy Манагемент Агенцy).

С-32 је – вишенаменски транспортни авион који је изградила америчка компанија Боеинг на бази линијског авиона Боеинг 757-200. На С-32 уграђена је најновија опрема, систем за навигацију и средства за везу. Путнички салон подељен је на неколико одељака: радни кабинет за највише војно руководство, кабинети за састанке, просторија за оперативну групу, центар за везу и соба за одмор (вероватно наш ВКЦ има сличан распоред одељака).

Први авион произведен је у фабрици Боеинг у Сијетлу 19. јуна 1998. Укупно су произведена 4 авиона од којих је сваки спреман да реализује функције ваздушног командног центра ОСК и центра за управљање лансирањем ИБР „Минутеман“.

 

Извор:Факти

loading...