Издвајамо Србија

РУСИЈА ШИРИ СВОЈ УТИЦАЈ НА БАЛКАНУ: Путин силно жели да помогне Србији!

loading...

БЕОГРАД – Русија се све више окреће Балкану и жели да што више прошири свој утицај у Србији, то најбоље осликавају упозорења странке Владимира Путина Јединствене Русије да се спремају протести у Београду са циљем дестабилизације земље.

То поткрепљује и податак да ће највероватније први страни званичник који ће посетити Београд, по избору нове Вучићеве Владе, бити премијер Руске Федерације Дмитриј Медведев!

Путинова странка Јединствена Русија у свом драматичном саопштењу упозорила је Београд да му прети такозвана обојена резолуција, која ће се, према тим речима, састојати од низа повезаних демонстрација, што довољно показује колико је Србија важна Русији.

– Русија жели да искористи тренутну ситуацију у свету, као што је криза у ЕУ, и да свој утицај у Србији што је могуће више учврсти – каже добро обавештени извор.

Према његовим речима, на чињеницу да ће Медведев бити први званичник који ће у септембру посетити премијера Вучића након његовог реизбора никако не треба гледати као на случајност.

Аналитичар Душан Јањић каже зда је очигледно да Русија жели да доминира на Балкану и да прошири свој утицај, али и да стекне нове и замени лоше пријатеље у Србији.

– Упозорење на протесте гледам као поруку свима, како оним странкама које се позивају на Русију тако и оним с друге стране. То је класичан вид ширења утицаја, а колико ће у томе бити успешни зависи пре свега од премијера Александра Вучића и његове владе и од тога колико ће им они дати простора да се прошире – сматра Јањић и додаје да Руси све раде перфидно, преко изјава партије и нижих чиновника са циљем, како би створили своју губернију.

С друге стране, аналитичар Драгомир Анђелковић каже да ове изјаве Јединствене Русије и њеног функционера Сергеја Железњака представљају јасну подршку Србији и да их искључиво у том светлу треба посматрати.

– Запад опет ради непримерене ствари и ово саопштење Путинове странке је доказ колико Београд значи Москви – каже он.

Председник Србије Томислав Николић истакао је да Србија неће мењати своју политику према пријатељској Русији.

– Ми никада нећемо увести санкције Русији, са њом сарађујемо у обостраном интересу – рекао је председник Србије Томислав Николић на церемонији завршетка школовања полазника 5. класе Високих студија безбедности и одбране и 59. класе Школе националне одбране и истакао да евроинтеграција Србије ипак неће бити заустављена.

– Ми у свом интересу настављамо да уређујемо своју државу по највишим европским стандардима, а ЕУ нека покаже да ли нас жели или не – рекао је Николић.

Председник Србије Томислав Николић каже да је споразум о статусу особља центра у Нишу припремљен и његова реализација ће сачекати формирање нове владе Србије на челу с Александром Вучићем, а војна неутралност, посвећеност миру и сарадња са свима, гаранција су стабилне и сигурне будућности.

Извор: Ало

Loading...
loading...
loading...