loading...
Издвајамо Русија

РУСИЈА увела контрамере за држављане Пољске

Москва је предузела одговарајуће контрaмере за држављане Пољске који намеравају да посете Калињинградску област и оне ће бити на снази док Варшава не успостави претходна правила, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.

Како су истакли у руском Министарству, 30. јуна пољске власти су обавестиле о одлуци да се од 4. јула обустави деловање одредбе билатералног међудржавног Споразума о пограничном саобраћају од 14. децембра 2011. године, којим се омогућава улазак становника Калињинградске области на територију суседних области Пољске.

Ова ограничења, како се наводи, уводе се из безбедносних разлога због одржавања самита НАТО-а у Варшави (8-9. јула) и Светског дана младих у Кракову (26-31. јула).

„Руска страна упозната је са овом једностраном одлуком без претходних консултација. Осим тога, нејасна је веза осигуравања безбедности коју спроводе Варшава и Краков са реализацијом споразума, који се односи искључиво на пограничне области Поморског и Варминско-Мазурског војводства. Узимамо у обзир уверавање Варшаве да су ова ограничења привремена, али ћемо видети како ће се оно поштовати у пракси“, наводи се у документу.

„На основу принципа реципроцитета, руска страна предузела је одговарајуће контрамере према пољским држављанима који намеравају да посете Калињинградску област. Оне ће важити док Варшава не врати на ранији режим пограничног саобраћаја у складу са поменутим споразумом“, наглашено је у руском Министарству.

 

Извор:rs.sputniknews.com