Издвајамо Србија

РУСОФИЛСТВО СЕ ШИРИ: ПУТИН захтева руску школу у СРБИЈИ, ускоро и руска ТВ!

Русија у последње време офанзивно покушава да ојача свој утицај у Србији. Један од метода је свакако и отварање у Београду прве руске интернационалне школе „Валентина Терешкова“, иза које стоји Саша Боројевић, оснивач Средње школе „Артимедиа“.

Да ли сте ви руски човек у Србији?

– Када је неко само начелно упознат са идејом коју имам и пројектима којима се бавим, може да стекне такав утисак, али истина је сасвим супротна, па може да се каже да сам ја српски човек у руским круговима. Наиме, мој приоритет су наши национални интереси, а верујем да их можемо заштитити само уз јачу сарадњу са Руском Федерацијом – каже Саша Боројевић за Ало.

Доста се говори о руској бази у Нишу, па и о најави нове базе. Колико су култура и образовање озбиљнији фактор у ширењу руског утицаја од војних база?

– Војне и сваке друге базе чине тренутну превагу у геополитичкој партији шаха. Култура и образовање су дугорочнији фактор. Верујем да већа заступљеност руске културе у Србији, али и ширење тржишта за српске уметнике у Русији, може имати значајнији утицај од било које базе, војне или хуманитарне. Ова друга, хуманитарна руска база у Нишу показује какви су циљеви Русије. Као да поручује – ту смо да помогнемо када затреба.

Одакле идеја за отварање руске школе у Београду?

– Ако погледате само са тржишног аспекта, у Београду постоје енглеске, немачке, америчке, француске, па и турске школе, само руске нема. Логичан потез је био да осим образовног система „Артимедиа“ покренемо и пројекат интернационалне руске школе у Србији. Не само из тржишних разлога, већ и из јасне потребе да се у палету понуда западних школа унесе и једна добро позната, строга, али и јако квалитетна руска школа. Посебно је занимљиво што ће се школа звати „Валентина Терешкова“, са чим се сама Терешкова сложила и најавила свој долазак на отварање школе. Иначе, Валентина је прва жена у свемиру, па ће слоган школе гласити: „Небо није граница“. Желимо да школу похађају Руси који бораве код нас, али и деца из Србије који руско образовање виде као добар избор. Велику захвалност дугујемо правом пријатељу српског народа, великом србофилу Сергеју Степашину, бившем премијеру Русије и шефу ФСБ-а (некадашњи КГБ), који је лично стао иза овог пројекта и уз сарадњу са сенатором Горњег дома Думе Анатолијем Лицисином, директно помаже јачање сарадње на пољу културне размене и образовања. Отварање овакве школе су захтевали и Дмитриј Медведев и Владимир Путин. Самим тим, цео руски апарат је покренут у циљу реализације ове приче. Између осталог, Руска Федерација је спремна да стипендира 170 ученика наше школе на универзитетима у Русији.

Ускоро и руска ТВ

– Школа почиње са радом у септембру ове године, а извођење наставе од септембра 2017. како бисмо у међувремену на најбољи могући начин обавили све припремне радње неопходне за реализацију традиционалног руског програма. Упис ће бити могућ већ од октобра ове године. Од осталих пројеката очекујемо много, а издвојили бисмо отварање једне руске телевизије, регионалне, као и пратеће медије који би све актуелности обрађивали из свог угла и тако пружили становницима Србије и другу страну гледања на геополитичка збивања.

 

Извор: Alo.rs

loading...
Loading...