Издвајамо Русија

САД У ШОКУ: РУСИ освајају космос, праве војну базу на Месецу!

Изгледа да је свемирска трка поново почела. Русија има велике планове за Месец и жели да пошаље екипу од 12 космонаута на површину Месеца пре него што направи перманентну базу на Земљином сателиту.

Планови за формирање руске лунарне колоније су почели, а агенција Роскосмос је најавила званичне планове за слање 12 космонаута у перманетну базу која ће бити успостављена на Месецу.

Према наводима Роскосмоса, лунарна база ће се примарно користити за истраживања и ископавање вредних минерала. Међутим, има пуно оних који верују да руски планови нису чисто научни и да ће руска лунарна база имати и војну сврху.

„Лунарна база ће у почетку бити руковођена са највише 2-4 људи, а њихов број ће временом порасти на 10-12“, рекла је Олга Жарова из Централног истраживачког института за изградњу машина.

Према извештајима, руску лунарну базу ће покретати енергетска станица која ће бити постављена близу једног од месечевих полова.

Станица ће у себи имати и атомско склониште под земљом које ће моћи да заштити посаду од зрачења и „нуклеарних напада“.

Руска свемирска агенција је навела да се нада да ће успешно лансирати лунарну сонду 2024. године како би истражила потенцијалне локације за изградњу базе пре него што се космонаути пошаљу на Месец 2030. године.

Према извештајима руске новинске агенције Тасс, научници већ раде на изградњи летелице Луна 256 која ће послати руске космонауте на Месец.

Такође је у развоју Ангара-А5В ракета која ће слати делове за људску колонију на Месец.

Роскосмос планира да пошаље 6 одвојених Ангара ракета на Месец како би мисија била комплетирана.

Према извештајима, сваким лансирањем ће се послати нови модул на површину Месеца, а база ће се правити део по део као што је прављена Међународна свемирска станица.

Верује се да ће се база на Месецу градити око 10 година.

У другим вестима, руска компанија Енергиа је открила прошлог месеца да планира изградњу летелице од 11,4 тоне која ће моћи у више наврата да транспортује товар и космонауте до површине Месеца у периоду од 5 дана.

Руска летелица Сојуз је тренутно највеће возило које може да пошаље људе у свемир, а такође ју је направила Енергиа.

„Истраживање Месеца је главни приоритет руских активности у наредних 10-20 година. Русија развија напредне транспортне летелице нове генерације, а ускоро ће доћи и до развоја других елемената лунарног програма“, рекао је Солнцев на сајту компаније Енергиа.

Руски нови лунарни планови ће дефинитивно изазвати нову свемирску трку за бројним драгоценим минералима са површине Месеца.

Наводи се и да Роскосмос и Европска свемирска агенција раде заједно како би послали летелицу на јужни пол Месеца у потрази за водом.

Професор Игор Митрофанов, један од водећих научника Свемирског истраживачког института у Москви, рекао је да Руси морају да оду на Месец и да ће 21. век бити век у ком ће људска цивилизација коначно успоставити базу на Месецу.

 

Извор:Wебтрибуне.рс

loading...
Loading...