Издвајамо Русија

САМИТ РУСИЈА-НАТО — Русија бесна: НАТО мора да објасни ширење ка истоку

Заставе НАТО и Русија (фото:Јутјуб)

Русија жели да разуме објашњење одлука НАТО-а на самиту одржаном 8. и 9. јула, јавни коментари нису охрабрујући, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

 „Пре свега желимо да схватимо објашњење НАТО-а о одлукама које су донете на самиту у Варшави. Оно што смо чули у јавним коментарима, наравно, није охрабрујуће. Превлађује жеља да се сачува вештачки створен лик непријатеља да би се на тој основи захтевало јединство редова и консолидација позиције“, изјавио је руски министар на конференцији за медије у Астани.

Русија је спремна за сарадњу са Северноатлантским пактом у оквиру оснивачког акта Русија—НАТО, изјавио је Министар спољних послова Русије.

Он је изразио наду да ће се у алијанси ослањати на споразуме који су садржани у оквиру оснивачког акта. „Ми смо спремни за то“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре у главном граду Казахстана.

Није Русија обуставила договор са НАТО-ом и управо зато пакт треба да предузме све кораке за реанимацију сарадње, рекао је он.

„Што се тиче дугорочног карактера односа Русије са НАТО-ом: Знате, нисмо ми раскинули споразум о сарадњи у области борбе против тероризма. Нисмо ми замрзавали сарадњу за подршку авганистанских снага безбедности да би се они ефикасније борили против ДАЕШ-а и осталим радикалима. И нисмо ми обуставили све остале облике сарадње између Русије и Северноатлантског пакта“, нагласио је Лавров, говорећи о састанку Савета Русија-НАТО који ће се данас одржати у Бриселу.

Он је истакао да су, најављујући овај састанак, западне колеге представљале ту одлуку као „своју добру вољу“, да су наводно они пристали на одржавање Савета.

„Они се нису слагали. Ми их то нисмо питали. Ако су они замрзли овај механизам, онда они треба и да предузимају кораке за реанимацију овог Савета. Они су тражили да се одржи састанак Савета Русија-НАТО. Ми смо им изашли у сусрет“, закључио је Лавров.

Извор:  rs.sputniknews.com
loading...
Loading...