Издвајамо Србија

СРБИЈА би могла да купи кинеске ловце Ј-10 уместо руских МИГ-ова!?

Заставица на век употребе “мигова” Војске Србије пашће најкасније за три године. Уколико држава хитно не набави нове летелице или не пронађе начин за ремонт постојећих, већ 2018. одбрана државног неба остаће без авиона. Поред мањка резервних делова, то је највећи проблем Ратног ваздухопловства, чије ће решавање, према најавама, почети већ следеће године.

Дугорочни лек за систем борбеног дежурства ловачке авијације је само набавка нових летелица. Државни врх је, зато, оживео стари план набавке неколико руских авиона “миг 29 М2”. Преговори о том послу почели су још 2012, да би две године касније због недостатка новца били прекинути.

– Направљен је контакт са Русијом и постоје одређени позитивни сигнали. Министар одбране упутио је писмо министру одбране Сергеју Шојгуу. Одговор се очекује до краја месеца, када ће ситуације бити јаснија – рекао је прекјуче председник Владе Александар Вучић.

Према премијеровој рачуници цена једног “клот” авиона је око 45 милиона евра. Само једна савремена ракета Р-77, која је најпогоднија због активног радарског навођења, кошта око милион евра по комаду. Неопходни резервни делови, обука и наоружање цену летелице подижу на приближно 65 милиона евра.

– У буџету већ за следећу годину имаћемо значајнија средства за ловачку авијацију. Углавном је реч о “миговима 29 М2”. Верујем да је ће то, уз помоћ руских пријатеља бити могуће. Сада први пут можемо реално да размишљамо о набавци ловачких авиона – рекао је Вучић.

Бивши и садашњи ваздухопловци су сагласни у оцени да је последњи час да се предузму конкретни кораци за спас ловачке авијације.

– Србији су потребни авиони. Пилоти морају да лете, како би били способни за борбене задатке – каже пуковник у пензији Зоран Аврамовић.

– Из ове ситуације постоје два излаза. Први је куповина авиона, али за то је потребно најмање 250 милиона евра. Постоји могућност и за ремонтовање и модернизацију малобројних постојећих летелица, али је дуг и, такође, скуп процес. Треба размишљати и о могућности набавке половних руских “мигова 29”, којима би се премостило време до куповине савременијих летелица.

Председник удружења пилота надзвучне авијације Бориша Мандић каже да је дугогодишњим немаром ловачкој авијацији стављена омча око врата која је сада готово у потпуности притегнута. Спас види у што бржем ремонту наших авиона “миг 21”, који сасвим одговарају снази и задацима Војске Србије, али и величини државе.

– Ако нема пара за ново, не треба се оптерећивати половном робом. “Миг 21”, упркос генерацијском јазу, и даље је користан авион. Веома брзо стартује и ефикасно обавља задатке борбеног дежурства. Ремонтом и модернизацијом ових летелица “купили” бисмо још једну деценију – објашњава Мандић.

КИНЕСКИ ЛОВЦИ ЈЕФТИНИЈИ

Споразум о сарадњи у области одбране, потписан током недавне посете кинеског председника Си Ђинпинга, отворио је и питање могућности за набавку кинеских летелица. Кина последњих година интензивно ради на развоју своје борбене авио-индустрије, а много цењенијим руским и западним летелицама парира знатно нижим ценама. Најбољи кинески авион Ј-10, и по многима, једини који може да парира осталим ловцима четврте генерације, процењен је на око 30 милиона евра по комаду.

 

Извор:Вечерње новости

loading...
Loading...