loading...
Издвајамо Србија

Србија је за Европску унију добар материјал за уцене зато нас ЕУ третира као крпу

Заставе Србије и ЕУ (фото:пиззап)

Дозвољавамо да се ЕУ тако понаша према нама. Вапимо за њом, спремни смо на огромне уступке, сви знамо да је цена уласка да се одрекнемо Косова и Метохије, али независно од те чињенице и даље идемо ка ЕУ.

„ЕУ треба да прекине са трагикомичним објашњењима да Србију блокирају Хрватска и Велика Британија. Јасно је да нас у ствари блокира ЕУ“, био је категоричан министaр иностраних послова Србијe Ивица Дачић, после јучерашњег неотварања преговарачких поглавља 23 и 24.

У јулу, а можда и на јесен, било је обећање из Брисела. Као по навици.

Ако су обе стране истицале да су сви технички услови испуњени, зашто је опет пресудила политичка одлука за техничка питања?

„Зато што им се може“, каже за Спутњик Милош Јовановић са Правног факултета. „Зато што ми дозвољавамо да се ЕУ тако понаша према нама. Бићу мало вулгаран, али кад се понашате као крпа, третирају вас као крпу. Вапимо за том ЕУ, спремни смо на многе и огромне уступке, сви знамо да је цена уласка да се одрекнемо Косова и Метохије, али независно од те чињенице и даље идемо“, јасан је Јовановић.

Ући ћемо у Европу са нашим идентитетом, нашим интегритетом и нашим суверенитетом“, рекао је Божидар Ђелић после потписивања ССП-а у Луксембургу 2008, али су у свим годинама после тог потписа преовлађујуће теме биле баш тај идентитет, интегритет, а поготову суверенитет.

Политичке поруке са свих страна

Цео наш европски пут, подсећа Јовановић, био је условљаван — од почетка до краја.

„Прихватили смо ту игру, али уз дужно поштовање према људима који воде државу, мало су и они недоследни. С једне стране прихватају и испуњавају — понекад прође дуже, понекад мање времена — те услове, чак и оне најтеже, а онда понекад попут министра спољних послова критикују понашање ЕУ. Знате, не можете и једно и друго“, тврди Јовановић.

С друге стране, главни истраживач ИСАК фонда Игор Новаковић каже за Спутњик да одлагање отварања преговарачких поглавља свакако има везе са политиком, али да у овом моменту нема везе са Србијом већ пре свега са „брегзитом“ и позицијом Британије после референдума.

„Они шаљу поруку Бриселу да док се ствари са Британијом не реше, Унија не може да рачуна на подршку Уједињеног Краљевства да иде напред, у смислу нових чланова. Што се тиче Хрватске, они су само видели да се због Британије поглавља неће отворити, па су због свог јавног мњења наставили блокаду, пошто их више политички ништа не кошта“, појашњава свој став Новаковић.

Док с једне стране кажу да после тектонског поремећаја званог „брегзит“ треба очекивати да се ситуација смири и да се поглавља отворе, с друге стране тврде да ће серија услова и политичких одлука бити настављена.

„Озбиљне академске анализе са Запада говоре да ЕУ у врло блиској будућности неће постојати у облику у ком постоји данас. А ми сада трчимо тамо. Ако ћемо искрено, до сада смо се показали као добар материјал за уцењивање“, оштар је Милош Јовановић.

Дакле, до јула, пардон до септембра, пардон до…

 

 

 

 

Извор:  rs.sputniknews.com

loading...