loading...
Издвајамо Србија

Србин на Видовдан отишао на Кошаре и најавио да ће бити подигнут споменик херојима

Александар Јабалановић је на Видовдан после 17 година отишао на Кошаре и најавио да ће тамо бити подигнуто спомен-обележје палим српским борцима.

Александар Јаблановић (фото:ЈуТЈуб)
Александар Јаблановић (фото:ЈуТЈуб)

Кошаре су, каже он, срамота Европе која је бомбардовала српску војску која се бранила од терориста, истих оних који данас убијају по Европи.

Вест да на српско-албанској граници на Косову и Метохији на караули Кошаре један Србин на Видовдан полаже венац и пали свеће српским борцима палим на овом месту 98/99. године као гром из ведра неба погодила је албанске политичаре, док су приштински медији пожурили да овај чин окарактеришу као “провокацију”.

Кошаре - полагање венца херојима (фото:ЈуТјуб)
Кошаре – полагање венца херојима (фото:ЈуТјуб)

Александра Јаблановића, који је положио венац на Кошарама, одмах су назвали “провокатором”. Он каже да је његова намера била да полагањем венца на караули Кошаре на Видовдан ода почаст погинулим борцима који су 82 дана бранили и одбранили караулу, подсећајући да су српски војници на овом положају били изложени најжешћим нападима током рата на Космету 1998. године и НАТО бомбардовања СРЈ 1999. године.

Јаблановић каже да је тамо отишао самоиницијативно. На Кошарама, где је за Србе иначе приступ готово па немогућ, Јаблановић је остао тачно 82 минута, управо онолико колико дана је и трајала одбрана Кошара.

Вечна слава и хвала херојима са Кошара (фото:ЈуТјуб)
Вечна слава и хвала херојима са Кошара (фото:ЈуТјуб)

“Наш следећи корак биће да тамо саградимо један маузолеј-споменик за све борце који су се борили за Србију, а који су тамо пали. Тај споменик нека буде сведок једне херојске борбе и једног страшног времена страдања најхрабријих синова нашег народа”, истакао је Јаблановић.

До самих Кошара се на Видовдан, каже, пробио као и сви Срби пре њега – решеношћу и храброшћу. Албанци су рекли да на Кошаре неће више крочити српска нога, ево крочила је! Слагали су, као што лажу да је Косово независно – емотивно је своју посету Караули Кошаре доживео Јаблановић.

Албанци су, иначе, недалеко од карауле Кошаре већ одавно подигли спомен-обележје припадницима ОВК који су учествовали у овој тешкој бици.

Извор: rs.sputniknews.com