Издвајамо Свет

ТИЈЕРИ МЕЈСАН ПРЕДВИЂА ГЕОПОЛИТИЧКИ ЗЕМЉОТРЕС: Нестаје НАТО, па ЕУ, колапс САД, а долази…

loading...

Оно мало држава што остане у ЕУ ће се опасно намучити у новој ери у којој ће Русија диктирати животни стандард. Сви они погрешно верују да је Брегзит отворио преседан за еуроскептике, али он заправо само представља одговор на пад САД. Вашингтоновој доминацији над светом полако долази крај.

Може ли нешто спречити колапс Европске уније сада када је Велика Британија иступила из овог блока? Можда у ствари и није проблем у самој Европској унији већ у институцијама које омогућавају светску доминацију Америци.

Нико још није у потпуности схватио последице одлуке Британаца да напусте Европску унију. Они коментатори који тумаче партијску политику и који се не разумеју у међународне изазове верују да је Велика Британија изашла због притиска имиграције и европске бирократије, пише Тијери Мејсан на “Волтаиренет.орг”

Међутим, ова одлука није имала никакве везе са тим темама.

Ствар је у томе да западњачка елита данас не може да предвиди будући ток догађаја исто као што комунистичка партија совјетске Русије није могла предвидети пад Берлинског зида 1989. године и распад Совјетског савеза 1991. године, а затим и гашење Варшавског пакта.

На сличан начин ће ускоро доћи и до распада Европске уније, а затим и НАТО-а, па можда у неком тренутку и распада САД.

Упркос хваљењу Најџела Фериџа, британска партија УКИП није та која је покренула референдум за излазак из ЕУ. Одлуку су донели чланови конзервативне партије и наметнули је премијеру Дејвиду Камерону.

Они сматрају да политика Лондона мора да се прилагођава еволуцији света. Они очигледно схватају да САД више нису главна светска економска сила нити велика војна сила и да не морају више да буду њихов привилеговани партнер.

Као што Маргарет Тачер није оклевала да уништи британску индустрију како би трансформисала своју државу у међународни финансијски центар, тако ни конзервативци не оклевају да отворе врата независности Шкотске и Северне Ирске, губећи истовремено нафту из Северног мора по цену трансформисања града у главни финансијски центар јуана.

Бакингемска палата и племство су у великој мери подржали кампању Брегзита.

Упркос ономе што наводе европске новине, Велика Британија неће тако лако изаћи из ЕУ јер ће се ЕУ вероватно распасти брже него што ће бирократија решити излазак Велике Британије. Оно мало држава што остане у ЕУ ће се опасно намучити у новој ери у којој ће Русија диктирати животни стандард.
Јавља се хитна потреба за реформисање институција како би се спасило на стотине хиљада грађанских слуга, изабраних званичника и европских сарадника који ће неизбежно изгубити своје послове. Сви они погрешно верују да је Брегзит отворио преседан за еуроскептике, али он заправо само представља одговор на пад САД.

Пентагон, који тренутно припрема самит НАТО-а у Варшави, није још увек схватио да није више у положају да уцењује своје савезнике да повећавају одбрамбени буџет и подржавају њихове војне авантуре. Вашингтоновој доминацији над светом полако долази крај.

Пад Совјетског савеза је са собом донео крај једне ере и смрт једне визије света. Совјети и њихови савезници су желели да створе уједињено друштво у ком је све заједничко. Они су успели само да створе огромну бирократију и велики број лоших лидера.

Берлински зид нису уништили анти-комунисти већ коалиција Комунистичке омладине и лутеранских цркава. Они су желели да рекреирају комунистичке идеале, али без совјетских окова, политичке полиције и бирократије. Издала их је њихова елита која се окренула ка САД.

Данас Брегзит означава крај идеолошке доминације САД, оне која укључује демократију и четири „слободе“, међу којима су слобода говора и изражавања, слобода вероисповести, слобода потребе и слобода страха од спољне агресије.

Брегзит такође означава и крај војно-економске доминације САД, пошто су НАТО и ЕУ мање-више две стране једног новчића.

Тренутно у Француској радничке уније ратују против закона о раду који је представила Валсова влада на основу извештаја Европске уније који је написан по упутствима Стејт департмента САД. Иако је француски народ свестан да је ЕУ умешана у ову аферу, они још увек нису докучили да су и САД умешале прсте. Доношење таквог закона о раду представља формулацију идеје професора Џозефа Корбела који је рекао да је за доминацију над светом потребно да богати буду увек изнад сиромашних.

Није искључено да после Велике Британије Французи, Холанђани, Данци и други неће покушати да се одвоје од ЕУ. Међутим, да би то учинили, они ће морати да се сукобе са својом владајућом класом. Иако је немогуће проценити колико ће та борба трајати, чињеница је да ће то питање кад-тад испливати. У сваком случају, период просветљења се ближи, а Французи и Британци су први који су устали за себе.

Премијер Дејвид Камерон је одложио своју оставку до октобра захваљујући годишњем одмору. Његов наследник, највероватније Борис Џонсон, има пуно времена да се припреми за промене које ће применити када ступи у Даунинг Стрит. Велика Британија сигурно неће чекати коначан излазак из ЕУ да почне да развија своју политику која ће за почетак укључивати укидање санкција Русији и Сирији.

Упркос ономе што европски медији тврде, Брегзит не утиче директно на град Лондон. Лондон је већ у априлу набавио неопходна права за потписивање споразума са Централном банком Кине. Такође, Лондон би могао да постане фискални рај за Европљане.

Иако ће Брегзит привремено дезорганизовати британску економију док она не добије нови низ правила, вероватно је да ће се Велика Британија, или барем Енглеска, брзо навићи ради нових прихода. Брегзит је повраћај националног суверенитета који не гарантује популарни суверенитет.

Непознато је како ће међународна заједница реаговати на излазак Велике Британије из ЕУ, али је чињеница да је увек боље држати се реалности као Британци него живети у сну док се он не разлије.

 

Извор:Wебтрибуне.рс

Loading...
loading...
loading...