loading...
Издвајамо Србија

Трампити све терористе из Гвантанама за Вучића, мање су опасни од велеиздајничке штеточине!

Мандатар за састав Владе Србије Александар Вучић изјавио је после сусрета са помоћницом државног секретара САД Викторијом Нуланд, да је нормално и уобичајено да Србија преузме двојицу затвореника из Гвантанама, као и да су то учиниле и друге европске земље.

“Желим да се захвалим јер сам добио писмо и од државног секретара (Џона) Керија, али желим да се захвалим и на порукама од председника (Барака) Обаме везано за двојицу људи које смо преузели из Гвантанама. Мислим да је то нешто што је уобичајено, преузела је једна Немачка, преузеле су многе земље из региона, нормално је да то учини и Србија. Ми се понашамо као партнери у многим операцијама које се одржавају широм света: од Кипра и Либана, до Централноафричке Републике. Са таквом својом улогом партнера у одржању мира у свету Србија ће наставити и мислим да то добро говори о нашој земљи, и уверен сам да је то добар сигнал и за неко будуће заједничко деловање”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре после сусрета са Викторијом Нуланд.

Вучић је рекао да је са помоћницом америчког државног секретара разговарао о билатералним односима Србије и САД, за које је оценио да су добри, али да би могли да буду још бољи у будућности. Србија, како је рекао, жели да, чувајући своју сувереност, гради што боље односе са САД.

Мандатар за састав нове Владе изразио је жељу да се увећа присуство америчких инвеститора у Србији и додао је да ће, у том смислу, бити побољшани правна сигурност и владавина права. Вучић је притом изразио задовољство радом авионске линије Ер Србије између Београда и Њујорка, истичући да је попуњеност на досадашњим летовима износила чак 84,1 одсто.

Он је изразио захвалност САД и Викторији Нуланд на подршци на европском путу. Најавио је да ће делегација Владе Србије на највишем нивоу 18. јула бити у Бриселу, када буду отварана поглавља 23 и 24.

Стабилност региона од кључног значаја за Србију

Вучић је навео и да ће Република Србија инвестирати огромну количину енергије, труда и напора да се очувају мир и стабилност у региону западног Балкана. Он је подсетио да Србија ове године очекује привредни раст од 2,8 одсто, а догодине и четири одсто, али је истакао да је за то потребно очувати регионалну стабилност.

“Ми смо и данас поштовали одлуку Бошњака да нико од нас није добродошао у Сребренции, нама је због тога жао, али ћемо наставити да улажемо у побољшање односа између Срба и Бошњака. За нас је стабилност БиХ и стабилност региона од кључног значаја”, рекао је Вучић.

Он је подсетио и да се ближи годишњица акције “Олуја” коју Хрвати славе, док Срби жале за својим жртвама. Вучић каже да се то није променило, али да верује да може да се промени однос према будућности. Истакао је и да су разговори са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић од великог значаја за Србе у Хрватској и припаднике хрватске мањине у Србији, као и да су важни за економски напредак Србије, Хрватске и БиХ.

Викторија Нуланд изјавила је да су САД задовољне тиме што имају Србију за партнера и да су ту да подрже њен европски пут.

Помоћница америчког државног секретара раније данас се састала с председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић, а том приликом је поручила да САД подржавају отварање поглавља 23 и 24 у преговорима о приступању Србије ЕУ.

 

Извор: Н1

loading...