loading...
Издвајамо Свет

ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ НА ПОМОЛУ: Обама послао војску на руску границу!

Председник Обама је поставио 1.000 америчких војника на руску границу спремајући се за потенцијални конфликт између НАТО-а и Русије.

Обама је на састанку у Варшави у Пољској рекао НАТО чланицама да САД намеравају чврсто да се боре против руске претње.

Он је на састанку позвао све чланице НАТО-а да се чврсто боре против Русије, тероризма и других изазова.

„Руска агресија против Украјине прети нашој визији Европе као слободног и мирољубивог места“, рекао је амерички председник додавши да „НАТО шаље веома јасну поруку“.

Генерални секретар НАТО-а, Јенс Столтенберг, поновио је речи америчког председника помињући постављање војске, војне инфраструктуре и опреме близу руске границе.

Столтенберг је рекао да је руско непријатељско деловање у Украјини подстакло савез да повећа одбрану на источном крилу. Он је такође навео да су четири батаљона послата у Пољску и балтичке државе због тога што се те нације осећају угрожено након што је Крим „анексиран“ од Украјине 2014. године. Он је додао да савез жели „значајан и конструктиван дијалог са Русијом“ како би се смањили ризици и повећала транспарентност.

Огромно нагомилавање војске НАТО-а у балтичким државама и Пољској се званично означава као „безбедносне мере“, али не желе све земље чланице да учествују у том процесу, што је истакао Франк Волтер Штајнмајер.

„Ко год мисли да ће симболично парадирање тенкова на источној граници савеза донети безбедност се грдно вара“, рекао је Штајнмајер противећи се ратним играма у региону.

Други истакнути Немци су се сложили са Штајнамајеровим речима, па је тако заменик канцелара, Сигмар Габријел, рекао како НАТО треба да преиспита своју политику.

Исто мисли и Италија из које је недавно наведено да им се не допада политика НАТО-а према Русији. Савез треба да „гради мостове“ са источном Европом и да сарађује са Москвом како би се решило питање глобалног тероризма, навела је италијанска министарка одбране Роберта Пиноти.

Ипак, из министарства одбране у Немачкој се наводи да НАТО с правом шаље војску на источну границу како би се сузбила „потпуно непредвидива и агресивна Русија“.

У међувремену, Москва пажљиво прати дешавања на самиту у Варшави и спремна је на дијалог када је у питању сузбијање тероризма. „Надамо се да ће здрав разум превладати“, рекао је Дмитриј Песков, портпарол Кремља.

„Апсурдно је говорити о претњи Русије када на десетине људи страда у срцу Европе свакога дана док на Блиском истоку умиру на стотине људи“, нагласио је Песков додавши да „антируска хистерија“ не потпомаже сарадњу.

Песков је додао да Русија не тражи непријатеља, али да види шта се дешава. „Ако НАТО војници марширају ка нашој граници и НАТО авиони пролазе близу наше границе, нисмо ми ти који се приближавамо“.

Новинска агенција АП је навела да су лидери НАТО-а и Европске уније потписали „историјски споразум“ о повећању сарадње на пољу одбране у светлу нових изазова. Споразум је потписан у петак у Варшави кратко пре него што је отворен самит НАТО-а како би се западном свету приказало јединство у борби против претњи са истока и југа. Споразум су потписали генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, председник Европског савета Доналд Таск и председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Столтенберг је рекао да је овај споразум важан за партнерство између ЕУ и НАТО у борби против хибридног ратовања, сајбер напада и сузбијања таласа илегалних миграната.

Ипак, најважнија вест јесте Обамина изјава да САД шаљу додатних 1.000 војника у Пољску у склопу напора НАТО-а да повећа своје присуство на источном крилу савеза.

Амерички батаљон је један од четири батаљона НАТО-а који ће се ротирати кроз регион.

Амерички председник се захвалио Пољској на свом доприносу кампањи борбе против Исламске државе, назвавши Пољску важним ослонцем источног крила НАТО-а.

Наравно, Русија ће правовремено одговорити и послати још војске на границу са Европом, а ескалација ће се наставити док не дође до неког инцидента који ће увести овај нови Хладни рат у следећу фазу.

 

Извор:Wебтрибуне.рс

loading...