loading...
Издвајамо Русија Свет

ЦЕЛА ЕВРОПА УЗ ПУТИНА: И левица и десница – сви Европљани се окрећу ка Русији!

“Русија је престала бити „нико и ништа“, а Владимир Путин је пронашао политичке савезнике, којих је све више”, наводи норвешки „Афтенпостен“.

Руски лидер је створио необичан ланац подршке од крајње левице до крајње деснице у Европи, као алтернативу наднационалној ЕУ и њеним елитистичким политичарима који мисле како све најбоље знају, наводи лист.

Пре десет година немачки канцелар Ангела Меркел рекла је да Русија није остварила никакве успехе у политици нити у економији.

Та изјава данас звучи потпуно застарело, пише норвешки лист и истиче да је Путин успио да придобије и десне и неке леве снаге у Европи.

На састанак са Меркеловом у Сочију председник Русије својевремено је дошао са црним лабрадором.

Много пута после тога он је понављао да није знао да се немачка канцеларка боји паса, али нема сумње да је Меркелова мислила другачије.

„Схватам зашто је то извео – како би показао да је мушкарац. Русија нема ништа, никаквих успеха ни у политици ни у економији“, рекла је Меркелова након тог састанка.

Али, ако је некада и било тако, десет година касније ситуација се потпуно променила, тврди „Афтенпостен“.

Путин се спријатељио са њемачком десном странком Алтернатива за Немачку и задржао контакте са следбеницима источнонемачке комунистичке странке.

Путина је као „алтернативу“ недавно признао и лидер Странке за независну Велику Британију Најџел Ферејџ.

У време „Брекситове“ кампање Путин се понашао далеко примереније, него што је то био случај са председником САД Бараком Обамом, рекао је Ферејџ, подсетивши да је Обама позивао Британце да гласају за останак у ЕУ.

Путин има истомишљенике свуда у Европи, на пример Јобик, мађарску странку чији је лидер Виктор Орбан, или француски Национални Фронт, који је појединачно тренутно најјача партија у тој земљи.

Путина у Европи подржавају и лидер грчке „Сиризе“ Алексис Ципрас, као и шпански љевичарски „Подемос“.

Прича се не завршава у Европи – руски лидер у последњих годину дана успоставио је посебне везе са израелским премијером Нетањахуом и састао се с њим четири пута, док је Барак Обама то учинио само једном.

Путину више не треба црни лабрадор како би плашио светске лидере. Његово пропагирање националног суверенитета и оштра критика на рачун САД и ЕУ довели су до тога да већина људи у потрази за алтернативом гледа на Исток, наводи „Афтенпостен“.

Извор: СРНА