Издвајамо Србија

УРЕДНИК ТАБЛОИДА МИЛОВАН БРКИЋ: Наручилац убиства Славка Ћурувије је Александар Вучић!

Уредник листа Таблоид Милован Бркић изјавио је данас да је од полиције добио информације да је новинара Славка Ћурувију убио члан Јединице за специјалне операције Лука Пејовић и да мисли да је убиство наручио тадашњи министар информисања Александар Вучић, иако за то нема доказа.

Loading...

Бркић је у наставку суђења за убиство Ћурувије у Специјалном суду у Београду рекао да је од својих „контаката у полицији и правосуђу“ добио информације да је „убица Ћурувије Лука Пејовић који је након убиства добио 80.000 марака“.

Лука Пејовић је убијен 5. децембра 2000. године. Медији су раније писали да је један од очевидаца убиства Славка Ћурувије препознао Пејовића као починиоца злочина.

Он је навео и да нема доказе да је наручилац убиства Александар Вучић, али да то мисли.

„Ја сам и у претходном исказу 2007. говорио да је наручилац Вучић који је… сад ставио своје људе Верана Матића и Љиљану Смајловић у комисију за решење тог убиства“, додао је он.

Уредник листа „Таблоид“ Милован Бркић и пензионисани припадник полиције Милисав Спасојевић испитани су данас у Специјалном суду у Београду као сведоци на суђењу оптуженима за убиство новинара Славка Ћурувије.

Бркић је причао о низу својих сазнања, до којих је како је навео, дошао, јер је имао добре контакте у полицији и правосуђу.

Навео је да му Ћурувија није био пријатељ, али да га је поштовао, напомињући како му се неколико месеци пред убиство, понудио да се појави као оптужени уместо њега (Ћурувије) пред судом због текста о Миловану Бојићу.

„Ја сам се добро сналазио пред судом, јер сам имао више од 100 тужби. Судија се сложио да ја будем окривљени, Ћурувија се колебао, али су се адвокати успротивили“, навео је Бркић.

Према његовим речима, када је Ћурувији стигла пресуда на шест месеци затвора, убијени новинар му је тада рекао да му је сада жао што га није послушао.

Поред осталог Бркић, који је навео да се бави трговином информацијама, испричао је суду и како је после почетка бомбардовања упозорио Ћурувију да ће бити убијен и да се „центри моћи спремају и већ траже убицу“.

Спасојевић је изјавио да није било никаквих опструкција у раду полиције када је у питању истрага убиства новинара Славка Ћурувије.

„Није било никакве опструкције“, рекао је Спасојевић одговарајући на питања адвоката одбране у наставку суђења четворици припадника Државне безбедности оптужених за убиство новинара Славка ћурувије 11. априла 1999. године.

Спасојевић је истраживао убиство Славка Ћурувије најпре као припадник Одељења за крвне деликте у Градском СУП-у, а после као члан групе „Поскок“, мада је данас на већину питања одбране и суда одговарао да „не може да се сети“.

Није могао да се сети низа детаља из свог оперативног рада, као ни да определи из ког периода истраживања случаја поседује одређена сазнања, као на пример, да је близу места убиства „виђено возило које припада служби (ДБ)“.

За убиство Славка Ћурувије оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, као и припадник тог центра Ратко Ромић, док је Милан Курак, који се терети да је непосредни извршилац убиства у бекству и суди му се у одсуству.

Претходно је Спасојевић испричао да је рад полиције на истраживању убиства био отежан због бомбардовања, почев од увиђаја до саслушања сведока.

Он је навео да је после 2001. формирана радна група МУП-а „Поскок“ која је радила на предмету убиства Славка Ћурувије.

„Било је више индиција и више праваца. Један од њих био је да је улица имала учешће, односно да су извесни људи из криминалне средине починили то дело, али није било материјалних доказа и није се даље истраживало“, навео је Спасојевић.

Он је испричао да је радна група „Поскок“, имајући увид у претходни рад и све прикупљене податке, упитала Безбедносно информативну агенцију – бивши ДБ, да ли је имала нека оперативна поступања према Славку ћурувији.

„Добили смо потврду да јесте, па су обављени разговори са припадницима из те службе безбедности“, навео је Спасојевић који није могао да се сети да ли је за операцију „ћуран“ (који је сачинила служба ДБ-а) сазнао из медија или у току истраге.

На питање адвоката одбране, да ли је Бранка Прпа, која је била у друштву ћурувије у тренутку убиства, препознала (сада већ покојног) Луку Пејовића као нападача, док је гледала фотографије лица из криминогене средине, Спасојевић је рекао да не може да се сети.

Суђење се наставља сутра.

 

Извор:Танјуг

Loading...
loading...
loading...