Издвајамо Свет Србија

ВУЧИЋЕВИ ПРИЈАТЕЉИ – Нуландова признала: САД од 1996. раде на независности Косова

САД су 20 година улагале у суверенитет и независност Косова и Вашингтон ће наставити да пружа снажну подршку Приштини, поручила Викторија Нуланд.

Loading...

Викторија Нуланд, помоћница државног секретара САД Џона Керија задужена за ‘европску политику’, отворено је признала да Вашингтон још од 1996. године активно ради на отимању јужне српске покрајине и стварању лажне „државе Косово“!

Истовремено, Нуландова је поручила да Србија не може да настави убрзане ЕУ интеграције све док не призна Косово и не уведе санкције Русији!

Помоћница државног секретара је у оквиру своје балканске турнеје током боравка у Приштини потврдила да су САД директно помагале шиптарске терористе знатно пре НАТО бомбардовања, дакле у време док је Космет и формално-правно и на сваки други начин био саставни део Србије!

„САД су 20 година улагале у суверенитет и независност Косова и Вашингтон ће наставити да пружа снажну подршку Приштини. Косово је остварило напредак у борби против тероризма, али мора више да ради на економском развоју“, рекла је Нуландова, а пренели приштински медији .

Како тврде одлично обавештени дипломатски извори, Керијева помоћница јуче је у Београду нашим властима пренела став Вашингтона да Србија може наставити убрзани пут ка чланству у ЕУ само ако испуни два услова – ако призна Косово и ако уведе санкције Русији!

– Нуландова је поручила да Србија не може да рачуна на даље убрзане интеграције и улазак у ЕУ ако не призна Косово и не уведе санкције Руској федерацији. Наравно, њена порука је увијена у слатке дипломатско-медијске обланде о подршци Србији и вековном савезништву Србије и САД, али суштина је више него јасна. Ако хоће у ЕУ, Србија мора да се одрекне Косова и Русије – истиче саговорник Информера.

И док званично нико из врха власти није јуче хтео да коментарише наша сазнања и поруке Викторије Нуланд о дводеценијском отимању Косова од Србије, Драган Ђукановић из Центра за спољну политику каже да су ове поруке само континуитет спољне политике САД.

– Јасно је свима да Американци годинама раде на промовисању независности Косова, а није нимало чудно ни то што САД траже да се дистанцирамо од Русије… Међутим, сумњам да ће Србија пристати на те радикалне методе – оцењује Ђукановић, уз опаску да још има прилично „простора за балансирање“.

Бивши министар за КиМ Горан Богдановић наглашава да је изјава Нуландове прво званично признање САД да годинама уназад финансира независност Косова.

– Да се разумемо, то није тајна, али је сада први пут овако експлицитно речено. Морамо коначно да почнемо да читамо између редова поруке које нам стижу из САД, али и из моћних земаља ЕУ – поручује Богдановић.

Извор: Информер

Loading...
loading...
loading...