Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ПОД ПРИТИСКОМ расписује нове парламентарне изборе!

Након што је Вучић најавио да можда неће бити премијер, његови коалициони партнери поручују да неће ући у владу без лидера СНС на њеном челу.

Loading...

Србија би већ на јесен могла поново на биралишта јер се најозбиљније разматра расписивање превремених председничких, београдских, али парламентарних избора због најновијих притисака споља, сазнаје Курир.

Нови парламентарни избори покуцали су на врата свих политичких актера у Србији после изјаве мандатара Александра Вучића да неће бити премијер у влади коју не може да подржи. Он је признао да има проблема и да није никакав хир у питању, уз опаску да га није брига за подршку амбасадора, алудирајући да су и моћне државе умешале прсте у састављање његовог новог кабинета.

Заједнички став

Реагујући на ову изјаву, лидери странака које су коалициони партнери СНС поручују да не пристају да буду у влади чији премијер не би био Вучић. Лидер ПС Александар Вулин поручио је да не може да гарантује да ће бити у Немањиној ако Вучић не буде премијер. Он је упозорио и да је спреман да иступи из владајуће коалиције уколико њу не предводи лидер СНС.

И шеф СПС Ивица Дачић за Курир упозорава да, по цену избора, не пристаје да било ко сем Александра Вучића води нову владу.

– Вучић премијер или нови избори, не прихватамо друге варијанте – поручио је јуче Дачић.

Да је влада без Вучића осуђена на пропаст, сматра и лидер СДПС Расим Љајић.

– Као мањински партнер, СДПС има и моралну и политичку обавезу да подржи свакога за место премијера кога предложе СНС и сам Вучић. Влада без Вучића била би кратког века, јер би била с мање кредибилитета и врло рањива за нападе опозиције. Уосталом, целу кампању водили смо говорећи да је Вучић наш премијер – каже Љајић.

Да постоје проблеми у формирању владе, указао је и војвођански премијер Игор Мировић, упирући прстом у Исток и Запад.

– Неопходно је да се формира републичка влада, која ће деловати искључиво у интересу државе, а не у интересу било кога ван Србије коме, евентуално, не одговара начин на који је српска власт до сада функционисала. Управо за такву владу, која ради у интересу Србије, Александар Вучић је заједно са СНС и јесте добио поверење на изборима – рекао је Мировић.

Као што је Курир већ писао, Србију до краја године највероватније чекају председнички избори јер би се на тај начин из трке за шефа државе елиминисала два кандидата која би највише угрозила кандидата СНС – заштитник грађана Саша Јанковић, коме баш у време редовних избора истиче мандат омбудсмана, и Вук Јеремић, који је усред кампање за генералног секретара УН.

– Осим тога, спојено с председничким и градским изборима, ново бирање посланика Скупштине Србије тако ће најмање коштати. Избори у Београду су готово извесни, имајући у виду да је и сам Вучић рекао да је врх Београда умешан у аферу рушења Савамале, због чега тренутно не ужива велико поверење међу житељима престонице. И председнички и градски избори тако ће мало поранити с обзиром на то да им је редован термин пролеће 2017. године – објашњава наш извор.

Реална опција

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да су парламентарни избори једна од реалних опција.

– Томе кумују велики притисци странаца, али и апетити сабораца, који испостављају велике захтеве. То је јасна порука Вучића својим коалиционим партнерима да, ако буду превише инсистирали на својим захтевима, могу да им се десе нови избори – сматра Анђелковић.

И његов колега Бранко Радун каже да не искључује нове изборе.

– Вучић је послао поруку странцима који очигледно желе да утичу на политику будуће владе и кадровска решења. Избори нису немогући, за сада је мала шанса, али јесте једна од опција – процењује Радун.

 

Извор:Курир

Loading...
loading...
loading...