loading...
Издвајамо Русија

ЗА РАЗЛИКУ ОД САД — Руси поручују: Русија се не меша у изборе других држава

Русија пажљиво избегава било какве акције који би могле да се тумаче као мешање у изборни процес у другим земљама, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

 „Што се тиче хаковања електронске поште Демократске партије желим да поновим да сами учесници изборне трке у САД, противници демократа, негирају ту информацију. И ми смо је више пута демантовали. Ако говоримо о неким сумњама у нашу земљу, онда ту треба бити прецизнији и конкретнији. Хипотетичка образложења у том случају не указују на конструктиван став“, рекао је Песков новинарима коментаришући информацију о могућој улози Русије у хаковању сервера Националног комитета Демократске партије САД.

„Једино што могу да кажем је да је председник Путин више пута говорио да се Русија никада није мешала и да се не меша у унутрашње послове других земаља, а посебно у изборни процес. Москвa пажљиво избегава било какве акције и речи које би могле да се тумаче као мешање у изборни процес“, додао је Песков.

Према његовим речима, може се говорити о томе да карта Русије лежи на радном столу свих вашингтонских политичара током изборне кампање, а они ту карту „често користе као адут у својој игри“.

„Овде се само може изразити жаљење. Што се тиче руских хорор прича, онда ово подсећа на причу када друштво само себи прича хорор-приче и само почиње да се боји“, рекао је Песков.

Прошле недеље је председница Националног комитета Демократске партије САД Деби Васерман Шулц била принуђена да поднесе оставку због цурења електронске преписке партијског руководства коју је објавио Викиликс.

Из преписке произилази да је партијски апарат отворено подржавао Хилари Клинтон на штету Бернија Сандерса. Један број представника партије, укључујући и америчког председника Барака Обаму, није искључио могућност да су хакери повезани са руским властима.

О детаљима Путинове посете Словенији

Председник Русије Владимир Путин ће током посете Словенији одржати низ састанака и присуствовати меморијалној церемонији обележавања стогодишњице Руске капеле на превоју Вршич и откривања споменика у Љубљани погинулим руским и совјетским војницима, изјавио је Песков.

„Ради се о церемонији обележавања стогодишњице изградње Руске капале на превоју Вршич. Такође, у Љубљани ће бити откривен споменик руским и совјетским војницима који су погинули на територији Словеније током Првог и Другог светског рата“, рекао је Песков новинарима.

Осим тога, током посете биће одржани и преговори у ужем саставу делегација, у формату делегација и конференција за штампу.

„Ја бих поделио ту посету на два дела: меморијални и радни“, додао је Песков.

У Кремљу су саопштили да се још одређује датум посете Словенији, а амбасадор Словеније у Русији Примож Шелиго истакао је да председник Словеније Борут Пахор очекује да ће се са Путином састати 30. јула.

О одбијању Кијева да исплати дуг

Русија сматра да одбијање Кијева да плати јавним дуг од три милијарде долара повлачи са собом одговарајуће последице за финансијске обавезе Украјине, изјавио је портпарол Кремља.

„Никакве одлуке нису донете. Русија доследно изражава свој став. Ми то сматрамо сувереним дугом, јавним дуг, са одговарајућим последицама за финансијске обавезе Украјине“, рекао је Песков одговарајући на питање да ли постоји реакција Москве на изјаве Кијева о одбијању да исплати дуг.

Раније је министар финансија Украјине Александар Даниљук изјавио да Украјина неће вратити дуг Русији, зато што су је „натерали“ да га узме.

Русија је у фебруару ове године поднела тужбу Високом суду у Лондону за наплату три милијарде долара дуга од Украјине и неисплаћене камате од 75 милиона долара. Позајмљена средства Русија је обезбедила 2013. године откупом суверених еврообвезница Украјине.

До краја прошле године Кијев је редовно исплаћивао дуг, међутим, после тога је одбио да настави да измирује своје обавезе.

У Кијеву су рачунали да ће Москва пристати на реструктурирање дуга под истим условима као и комерцијални повериоци. Међутим, Русија је то одбила, инсистирајући на томе да је тај дуг суверен, што значи да се питање његовог реструктурирања мора решавати одвојено.

 

 

Извор:  rs.sputniknews.com

loading...