loading...
Издвајамо Русија

ЗАХАРОВА: Мило се сагнуо пред руководством НАТО-а, не служи свом народу већ се улизује странцима

Премијер Црне Горе својим изјавама о руској пропаганди намерно покушава да уништи традиционално пријатељске односе двеју земаља, саопштила је званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовној конференцији за медије о актуелним питањима спољне политике Русије.

 

„Скренули смо пажњу на образложење објављено 12. јула, изјаву председника Владе Црне Горе господина Ђукановића о ’руској пропаганди‘, која је, по његовом мишљењу, опасна и упућена онима који су ’заглављени у прошлости‘.

Чули смо идеје о томе да ће ’слободан простор ЕУ и НАТО-а бити попуњен другим снагама‘, идеје веома познате по изјавама лидера НАТО-а. Под другим снагама претпоставља се Русија или радикални исламизам. Као да се ставља знак једнакости.

Може се констатовати да се још пре него што је Црна Гора гурнута у Алијансу, премијер ове земље још једном, извините на изразу, сагнуо пред руководством ове структуре. То није нова тактика, тако су радили нови регрути Северноатлантског савеза“, изјавила је Захарова.

Захарова је нагласила да Црна Гора уместо што се улизује странцима, боље да служи свом народу.

Полазећи од те логике, било би потребно спровести референду и питати људе шта они мисле о ступању у НАТО, истакла је Захарова. А тек касније треба да се бави служењем интересима туђих људи“.

„Референдум се не одржава зато што се господин Ђукановић бојао да чује мишљење сопственог народа“, нагласила је Захарова, „јер резултати таквог референдума могли би да буду непријатни и за њега лично и за НАТО уопште”.

„Одговорност за антируски правац Црне Горе у потпуности почива на власти у Подгорици“, закључила је она.

О Савету Русија—НАТО

Москва је отворена за наставак равноправног дијалога са НАТО-ом у различитим форматима у целом спектру питања евроатлантске безбедности, изјавила је Захарова.

„Упркос континуираној тежњи Алијансе да користи Савет Русија—НАТО и његов механизам искључиво као канал за промоцију унутрашњих поставки, сматрамо га за потребни механизам за консултације и приближавање приступа у интересу јачања мира и стабилности на европском континенту“, рекла је Захарова на брифингу.

Москва је на Савету Русија—НАТО указала на директну одговорност Алијансе за ескалацију у европском региону, саопштено је у Министарству спољних послова Русије.

На седници Савета Москва је предложила низ конкретних практичних корака за јачање поверења и очекује реакцију Брисела.

Примирје у Сирији

Примирје у Сирији не нарушавају само терористи већ и наоружане формације умерене опозиције, изјавила је званична представница руског Министарства спољних послова.

„Без обзира на продужење режима прекида ватре на 72 часа које су владине снаге објавиле 11. јула, илегално наоружане формације које предводи или контролише Нусра фронт наставили су покушаје да истисну сиријску војску са положаја у неколико области Алепа. Истовремено пажњу привлачи чињеница да, упркос изјавама појединих команданата на терену, јединице тзв. умерене опозиције делују синхронизовано са терористичким формацијама“, додала је Захарова.

„Стога поново морамо да приметимо да је у интересу ликвидације опасног жаришта међународног тероризма на сиријској територији неопходно, и што пре то боље, јасно разделити на оружане противнике актуелне власти који одбацују терористичке методе и терористе, укључујући и терориста Нусра фронта“, истакла је Захарова.

Односи Русије и Велике Британије

У Министарству спољних послова Русије неће жалити за Филипом Хамондом, који је напустио место министра спољних послова Велике Британије и подржаће његовог наследника Бориса Џонсона, уколико он буде желео да успостави односе са Москвом, изјавила је Захарова.

У среду је Тереза Меј постала нови премијер Велике Британије. Данас она формира нову владу. За министра спољних послова Мејова је поставила бившег градоначелника Лондона Бориса Џонсона, доказаног евроскептика и политичара. Хамонд је добио место министра финансија.

„Књига руско-британских односа одавно чека да се окрене страница, не баш најбоља страница у историји билатералних односа, мада ово тешко и да може да се назове односима. Зато ако британска страна покаже жељу и намеру, ми ћемо је подржати“, изјавила је Захарова коментаришући именовање Џонсона.

„Могу само да кажем да нећемо жалити за господином Хамондом“, истакла је она.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...