Издвајамо Србија

ЗНА ДА БИ СРБИ ОДАБРАЛИ РУСЕ! —- Скот: Србију не терамо да бира између нас и Руса

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот рекао је јуче да је веома задовољан због добрих односа Србије и САД и нагласио да су обе државе партнери, али и да Америка неће тражити од Србије да бира своје партнере.

Loading...

Након посете државне секретарке САД Викторије Нуланд Србији поставило се питање да ли је од власти у Србији тражила да се наша земља удаљи од Русије, на шта је Кајл Скот одговорио:

– Кад имате партнера, не кажете му да треба да изабере једног или другог партнера.

Он је истакао да подржава Србију на путу који је изабрала, а то је пут евроинтеграција у сарадњи са Западом.

– То је наш циљ. Ми други циљ немамо – рекао је Скот.

Социолог Владимир Вулетић оценио је да су односи Србије и САД далеко од идеалних, али и да су бољи него пре.

– Могли бисмо рећи да је Србија изузетно важна за САД, поготово у контексту релативно нестабилних односа с Русијом. Постоје заједнички интереси да се ти односи развијају у најбољој могућој мери – рекао је Вулетић.

Он се осврнуо и на поруку Нуландове да САД разумеју традиционално чврсте везе Србије и Русије и да од Србије не би тражила да бира страну.

– САД су свесне да било какав отворен притисак на Србију може бити само контрапродуктиван. Мени та порука говори да су САД свесне улоге Србије у региону, а са друге стране су свесне и одговорности српске политике, која неће правити потезе који би нарушили односе између Србије и САД.

Извор: Курир

Loading...
loading...
loading...