Издвајамо Свет

Амерички медији: САД немају довољно новца ни за рат са Ираном, а камоли са Русијом

Застава САД (фото:Јутјуб)

САД – Утицајни и добро обавештени амерички магазин Forbes објавио је да војни врх САД сматра могућим у наредних пет година ратне сударе са Ираном, Северном Корејом и Русијом. Међутим, зазире од њих јер би то наводно били ратови за које Сједињене Државе немају новац нити су за њих војно припремљене.

Loading...

Forbes наглашава да у Пентагону сматрају да Оружане снаге САД нису у потребној мери припремљене „ни за један од тих могућих ратних сценарија“.

Магазин преноси „жалопојку“ америчких елитних генерала да за финансирање нових технологија за копнене битке имају „недовољно новца“. А да Копнене снаге САД могу на транспорт и гусенична возила да годишње потроше мање него што General Motors заради за недељу.

Forbes посебно наглашава да Пентагон „кука“ да му сав буџет за материјално-техничко опслуживање хеликоптера одлази на модернизацију летелица „из Реганове епохе“ јер Ратна авијација САД себи не може да дозволи куповину нових хеликоптера.

И додаје: „Пентагон је претерује када тврди да САД у наредних десет година не могу реализовати иоле обимнију модернизацију оружаних снага“.

Forbes наводи и да Американци у Европи много шта позајмљују од савезника из NATO. Зато што немају довољно новца да тешку ратну технику авионима пребацују у Европу. А превоз бродовима би трајао недељама.

Међутим, војни буџет САД је и даље убедљиво највећи у свету. На Сједињене Државе отпада – како тврди Стокхолмски институт за истраживање проблема мира – 36 одсто свих војних расхода у свету.

Извор: fakti.org

Loading...
loading...
loading...