Издвајамо Србија

АНАЛИЗА: Спор о граници Црне Горе и Косова би под одређеним условима могао да ескалира у рат

ПРИШТИНА- Организација „Албанска народна армија“ запретила је да ће доћи до рата Албанаца и Црногораца уколико буде ратификован споразум о демаркацији са Црном Гором. Ова организација позвала је политичке партије у Црној Гори да одбаце споразум јер ће његовим прихватањем „преузети одговорност за избијање рата између два народа“.

Loading...

Аналитичар Срђа Трифковић оцењује да до рата сигурно неће доћи, јер Албанци немају зелено светло својих западних ментора да иду тако далеко.

– Мислим да је овде реч о покушају Едија Раме да побољша свој рејтинг са успаљеном, агресивном патриотском реториком. У целини, мислим да је сасвим јасно да ни Тирана, нити Приштина, ни муслиманско Сарајево, ни Загреб не могу да повуку ниједан потез овде а да претходно не добију одобрење из Вашингтона, а Вашингтону у овом тренутку не пада на памет да ризикује неконтролисану ескалацију напетости на Балкану – објашњава Трифковић.

Сећајући се случаја када је „Самоопредељење“ са Косова ушло неколико километара дубоко у црногорску територију и ту заболи заставу Албаније и таблу „Република Косово“, саговорник наводи да је врло могуће да се овакви инциденти и у будућности дешавају.

– Ипак, такви инциденти немају никакву политичку тежину. Они одражавају покушај ултранационалистичког албанског сегмента да на неки начин помери дебату у правцу сопствене агенде.

Трифковић сматра да ће у сваком случају дугорочна албанска стратегија ићи ка томе да се конституише нека „велика Албанија“ која би била проширена и на делове Црне Горе, западне Македоније, чак и Србије ван Косова.

То је један дугорочни пројекат и Албанци схватају да у овом тренутку не би било паметно да приступе његовој реализацији – наводи аналитичар.

На питање у чију корист ће бити потписан споразум о демаркацији, Трифковић сматра да ниједна страна неће бити закинута, јер то не одговара Западу.

– Мислим да ће западни ментори тежити да све стране остану једнако незадовољне из простог разлога што сва три ентитета: Ђукановићев, Рамин и приштински су њихови пулени, тако да немају разлога да преферирају једне против других.

Извор: Медији

Loading...
loading...
loading...