loading...
Издвајамо Србија

БАКИР ПРИЗИВА РАТ И СУКОБЕ: „Време је да довршимо битку Алије Изетбеговића!“

Бројне делегације СДА предвођене Бакиром Изетбеговићем председником ове странке, посетили су данас гроб Алије Изетбеговића, првог председника Председништва такозване Републике БиХ и првог председника и оснивача ове странке.

Међу делегацијом која је дошла да ода почаст Алији Изетбеговићу био је и Насер Орић.

Након полагања цвећа, Алијин син Бакир је истакао да је „неопходно чувати сећање на Алију Изетбеговића, ради нас“.

„Он симболизује време када смо вратили државност, када смо наново направили Армију БиХ, када су бошњаци вратили своје име, када су вратили име свом језику“, рекао је Изетбеговић.

Он је рекао да ће циници рећи да се данашње стање битно не разликује од онога од пре 25 година.

„Да није било Алије и да није било Армије БиХ могло би итекако да се разликује. Могли сте да имате бошњачки корпус подељен у две војске, једну у Хрватској под шаховницом, а други део у ЈНА, и да се боре куда ће повући линију поделе Босне и Херцеговине. Према томе итекако се разликује и огроман је напредак направљен. На нама је да ту битку политички у следећим годинама и деценијама довршимо на ваљан начин“, казао је Изетбеговић.

Бакир је истакао да у политици нема месту љутњи и позвао хрватског члана Председништва Драгана Човића да закаже нови састанак у вези са механизмом координације.

„Причекаћемо да Човић сазове састанак, прошли пут сам ја то, нажалост, неуспешно урадио, па се надам да ће овај пут бити успешнији. Дакле, до њега је“, рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић каже да је механизам координације фактички решен у Источном Сарајеву на његовом састанку са председником Републике Српске Милорадом Додиком. Он је објаснио да се у потписаном документу наводи да ће у механизаму координације бити и Федерација БиХ и кантони, преносе федерални медији.

Он је рекао да нема напретка у БиХ без коректног односа бошњачких и хрватских представника.

 

Извор: Srna / Dnevni avaz