loading...
Издвајамо Русија

БРАТ ЗА БРАТА — Шојгу о Србији: Најзначајнија сарадња у области одбране Србије

Министри одбране Србије и Русије Зоран Ђорђевић и генерал армије Сергеј Шојгу разговарали су данас о перспективама сарадње у војно-техничкој области и војном образовању.

Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић разговарао је вечерас са министром одбране Руске Федерације генералом армије Сергејем Шојгуом о даљем унапређењу сарадње две земље у области одбране.

Они су размотрили перспективу сарадње у војно-техничкој сфери и заједничким војним вежбама.

Министри су се састали у Парку патриот у Алабину, недалеко од Москве, уочи свечане церемоније затварања Међународних војних игара.

Шојгу је честитао Ђорђевићу на ступању на дужност на место министра одбране Републике Србије и приметио је чињеницу да је српски министар „изабрао Русију за прву спољну посету“.

Шојгу је нагласио да је блиска сарадња са Србијом једна од спољнополитичких приоритета Русије.

Српски министар је са своје стране истакао да односи Русије и Србије „никада нису били бољи, него сада“.

Ђорђевић је подвукао да Русија за Србију „остаје стратешки партнер, да Србија високо цени став Русије која није признала Косово и став Русије која жели да помогне Србији у сваком тренутку“.

„Србија има принципијелан став да Русији никада неће увести санкције, има став да ће остати војно неутрална и свакако ће бити вечни пријатељ братске Русије“, додао је Ђорђевић.

Српски министар је истакао да су за Србију важни војно-техничка сарадња и одржавање заједничких војних вежби, јер је то прилика за „српску војску да унапреди оперативне способности“.

Како је саопштило Министарство одбране Србије, на састанку је потврђено да су односи Србије и Руске Федерације традиционално добри и пријатељски, а да је Декларација о стратешком партнерству, коју су потписали председници Николић и Путин, основа за даљи развој и унапређење укупних билатералних односа.

Ђорђевић је, како се наводи, истакао да је Србија опредељена за јачање безбедности, стабилности и сарадње у региону.

„Чланство у Европској унији представља главни спољно-политички циљ, а Србија ће наставити да развија добре односе и сарадњу и са земљама-чланицама ЕУ и са Руском Федерацијом“, рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да је Србија посвећена имплементацији Бриселског споразума и мирном решавању свих отворених питања на Косову и Метохији. Ђорђевић и Шојгу разговарали су и о актуелним безбедносним изазовима и ризицима.

Саговорници су се сложили да су терористички напади широм света напади на тековине демократије и савремене цивилизације и да потврђују неопходност заједничког и координисаног деловања целе међународне заједнице, додаје се у саопштењу.

Ђорђевић је, како се наводи, упознао министра Шојгуа са изазовима мигрантске кризе са којима се Србија суочава и активностима заједничких војних и полицијских снага на обезбеђењу државне границе и борби против кријумчара људима.

Састанку је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

 

 

Извор; rs.sputniknews.com