Издвајамо Србија

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ? Томи још нису јавили да је Вучићев кандидат за председничке изборе Војислав Шешељ

Председник Србије Томислав Николић, како Данас незванично сазнаје у политичким круговима, кандидоваће се за други мандат на месту шефа државе, а у званичну кампању за председничке изборе ће кренути на јесен.

Loading...

Извори Данаса тврде и да је Николић сигуран у сопствени реизбор и да не верује у разноразна истраживања која говоре да је његов рејтинг изузетно низак.

У кабинету председника данас је речено агенцији Бета да је преурањено за причу о председничким изборима и да се Николић још не спрема за кандидатуру.

Да ће се Николић поново кандидовати за председника Србије није нимало неочекивано, јер је он то више пута наговештавао, напомињући да је потребан Александру Вучићу на месту шефа државе.

Треба ли Вучићу Николић

„Има нешто што нисам довршио, за шта је овај мандат био кратак. Мислим да Александру Вучићу треба председник Србије Томислав Николић да бисмо завршили то што ја треба да завршим, а његово завршавање ће трајати дуго“, казао је Николић средином априла ове године у интервјуу за Радио-телевизију Крагујевац .

Треба ли Александру Вучићу председник Србије у лику Томислава Николића то у овом тренутку зна само премијер Вучић. Већина политичких аналитичара са којима смо у току јучерашњег дана разговарали склона је да верује да премијер и лидер Српске напредне странке неће подржати Николића на наредним председничким изборима. Аналитичар Бранко Радун сматра да се напредњацима не исплати да подрже Николића.

„Истраживања показују да Николић има слаб рејтинг, што значи да би СНС ризиковао ауторитет ако би га подржао. Уколико, би Николић био поражен, то би довело до кризе и у Влади . Уосталом, Николић за све ове године није успео да се наметне као државник, показао је велику дозу пасивности, а његови најближи сарадници само су му наносили штету својим изјавама“, каже Радун. Додаје да поред тога председника државе „бије“ и глас да је“баксуз“ и колико то смешно звучало нико не воли у својој околини људе које бије такав глас у народу од кога зависи гласање.

Рејтинг низак или не

И Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, сматра да је Николићев рејтинг доста низак и да он није успео да стекне подршку међу онима који га раније нису подржавали, а притом је изгубио и своје раније гласаче.

„Он напросто важи за председника који не ради свој посао, јер је свој положај схватио као врсту феудалне синекуре, односно ту је ради себе, а не ради државе. Мало је људи који га мрзе, али јако мало људи га и подржава. Атмосфера коју сада ствара јасно показује да ће се поново кандидовати за председника и настоји да схватимо да је то потпуно природно. Ствара и такву атмосферу из које би требало да се види да је способан да сутрадан отцепи део Вучићеве странке, или да му нанесе неку другу политичку штету уколико не добије подршку на председничким изборима. На тај начин Николић врши притисак на премијера да га подржи. Мислим да ће се то ипак лоше завршити по Николића и да ће Вучић хладно проценити Николићеве шансе и на основу тога донети одлуку“, каже Анђелковић за Данас. Он додаје да Николић нема шансе нити Вучићу да нанесе штету, нити да победи на изборима.

Неопходна страначка логистика

Саговорник Данаса сумња да ће се Николић кандидовати као представник групе грађана, да је пуштање таквих информација у јавност равно блефирању, јер је и њему јасно да му је потребна страначка логистика коју само СНС може да му пружи. Николић се, да подсетимо, повукао из СНС оног момента када је победио на председничким изборима 2012, али везу са страначком инфраструктуром никада није потпуно прекинуо, па ни не чуде повремене тврдње да Николић „међу чланством ужива велико поверење“.

„Верујем да Николић има намере да се кандидује, али нисам сигуран да ће ту трку трчати без подршке СНС и Вучића. А да ли ће Вучић дати подршку зависи од процене да ли Николић може да победи. То јесте ризик за Вучића, али са друге стране он нема другог кандидата, осим самога себе. Лидеру СНС неће бити лако да да, али ни да не да подршку Николићевој кандидатури. Неће му бити лако да објасни због чега ускраћује подршку и верујем да СНС припрема за то терен, објављивањем лажних информација о Николићевом ниском рејтингу како би га одговорили од кандидатуре“, каже Вукадиновић. Он додаје да Николићев рејтинг заправо и није тако низак, али и да ће Вучић врло брзо морати да преломи да ли га подржава или не.

Упитан може ли Николић да подели СНС, уколико се Вучић одлучи да га не подржи на председничким изборима, Вукадиновић каже да су сада шансе за то веома мале, али да може да им нанесе штету ако буде хтео.

А они који би требало да се изјасне о Николићу као председничком кандидату за сада ћуте или одговарају да није време да се расправља о тој теми .

„Председнички избори још нису расписани. Кад дође време да се о председничким изборима размишља. сви ћете благовремено о свему бити обавештени“ , каже за Данас Владимир Ђукановић, члан Председништва СНС , одговарајући да наше питање да ли ће напредњаци подржати Николића на председничким изборима.

 

Пише: М. Р. Миленковић, Данас.рс

Loading...
loading...
loading...