Издвајамо Србија

ХРВАТИ КОЛО ВОДЕ У СРБИЈИ А ВУЧИЋ ГЛУМИ: “Њихов крст ће увек бити такав искривљен и кукаст, наш никада!”

Олуја више неће бити, Србија никоме неће дозволити такав погром

Loading...

Премијер Србије Александар Вучић је у оквиру централне државне манифестације обележавања 21. годишњице акције “Олуја” у Бусијама рекао да не зна колико је људи вечерас тамо присутно, али никада није говорио пред већим бројем људи.

– Крајишници желим да вам кажем једно велико извините што су постојали они у Србији који су у тренутку Олује окретали главу од вас – рекао је Вучић.

Он је поручио да Олуја више неће бити.

– Србија се не хвали својом снагом, али је довољно јака да брине о свом народу и никоме неће дозволити такав погром – истакао је премијер.

Он је додао да кривица никако не припада Крајишницима, већ разним политикама, погрешним и лошим, које су дозволиле нешто што се у вашем случају мозе назвати злочиначким коначним решењем.

Истакавши да стид због “Олује” не припада прогнаном српском становништву, он је поручио: “Нисте нигде погрешили, ви сте обични људи који су обично и добро живели на својој жемљи. Ничим нисте заслужили погром, бежање на тракторским приколицама, и немате шта да се стидите тога што они не умеју да се стиде ни тога што срећу покушавају да изграде на туђој несрећи”.

Вучић је рекао жртвама да немају чега се стиде, ни тога што се они не стиде злочина, ни споменика злочинцима, ни кукастих крстова.

-Њихов крст ће увек бити такав искривљен и кукаст. Наш никада – рекао је Вучић и додао да он никада неће дозволити да неко каже да су криви сви Хрвати.

Криви су људи који су стрељали старце и децу, бацали бомбе на тракторе да би Хрватска била већа, истакао је Вучић и додао да није наше да бројимо колико је таквих, већ да то треба да обаве Хрвати.

– Ми бројимо људе који су тобож у име Србије чинили злочине, стидимо се крви коју су пролили- навео је премијер Србије. Одговори хрватским званичницима, слање протестних нота служе управо да би се неко у Хрватској коначно постидео због српске крив на рукама и етничког чишћења 1995, највећег после Другог светског рата у Европи, истакао је Вучић. Подсетивши на речи Хане Арент после суђења нацистичком официру Адолфу Ајхману када је упитала да ли би неко од нациста имао грижу савести да су којим случајем победили у рату, он је навео: “Не би и нема је свако ко негира погром и етничко чишћење”.

– После 4. августа 1995. године, када је изгледало да је крај устали смо као народ и у стању смо да стојимо, да се крећемо, да радимо, али да се сећамо. Јачи смо и снажнији, постојимо, упркос томе што су неки желели да нас нема– рекао је Вучић. Он је истакао да Србији не треба територијално већа земља, већ економски јача.

-Овде у Бусијама се види колико су они изгубили вашим доласком овде – рекао је председник Владе Србије и поручио Крајишницима да зна колико им је тешко и какву су голготу прошли, те да је Србија њихова кућа.

-Поново сте код своје куће и имате чиме да се поносите, ваша кућа је саздана на вашој жртви и то сећање ће трајати вечно, подсећаћемо се сваког 4. августа и Србија и Република Српска – поручио је премијер.

Како је истакао, Србија ће дати све од себе да помогне Србима који су остали у Хрвaтској.

Централној државној манифестацији присуствују представници владе Србије и Републике Српске, чланови Народне скупштине Србије, Народне скупштине Републике Српске и других државних органа Србије и Републике Српске, представници Војске Србије, Српске православне цркве, дипломатског кора и бројни грађани.

Манифестацији присуствује хиљаде људи, а грађани су пристигли из свих делова Србије.

Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да Срби, ма где живели, морају да знају да је српски народ данас обједињен више него икад.

-Срби су увек делили, несебично дали слободу и Хрватима, Словенцима, Албанцима… То је била наша заблуда, желели су Југославију у којој ће бити добро. Југославија је пропала јер су је само Срби подржавали– рекао је Додик.

Како је додао, морамо да ојачамо наш народ и да ојачамо наше две државе и да кажемо да нас нису отерали и да смо своји на своме, пркосећи онима који су направили Јасеновац, Пребилово…

-Тражимо да нам се врате наше њиве и куће. Овај народ верује да је све отето проклето. Зашто Хрватска није вратила имовину Србима?– рекао је Додик и додао да је 250.000 протераних у акцији Олуја доселили у Србију и РС.

У РС је 50.000 тих људи, они су интегрисани и РС је једнако њихова домовина, као и оних који су тамо рођени, додао је Додик.

-Обједињени смо у овој свечаности да покажемо да смо један народ и једна патња. Народ за који су неки мислили да треба да нестане. Наша победа је живот и наша освета је живот. Наша жеља је да живимо у миру– рекао је Додик.

Он је поздравио иницијативу премијера Србије Александра Вучића да се обележе прогони Срба, не само из Хрватске него и из Словеније, Босне и Херцеговине, да се окупимо и кажемо да смо победили.

Нећемо величати ваше злочинце, од Степинца не можете направити позитивну личност, истакао је председник РС.

Парастос за страдале Србе на дан погрома, 4. августа, служи патријарх српски Иринеј.

-Молитвеним чином изражава се тужно сећање оних који су настрадали бежећи од онога што их је чекало на огњиштима, које су морали да напусте и потраже друго место живљења – рекао је патријарх Иринеј.

Како је додао, сећамо се и свих из српског народа који су пострадали од руку злочиначких за време Другог светског рата, усташке владавине у Хрватској.

Говорећи о акцији Олуја, Иринеј је рекао да су такву голготу у историји доживели само Јермени, Јевреји и ми Срби од Усташа.

То како је додао, потврђује и формирање злогласног дечијег логора, кроз који је прошло више од 120.000 српске деце, а највећи број је завршио уморен глађу и жеђу.

-Акција Олуја имала је за циљ да протера Србе из Хрватске и ту земљу ослободи од присуства православних Срба. Величање познатих злочинаца, оживљавање осуђене идеологије усташке уноси несигурност и страх код Срба, а ћутање Европске уније на те појаве нас ставља пред озбиљно питање да ли је оправдана наша жеља и напор да постанемо њен члан– рекао је Иринеј.

Њега лично, као и Српску православну цркву, озбиљно забрињава мук и ћутање Римокатоличке цркве и њених представника.

У оквиру манифестације одржава се и уметнички програмом под називом “Наша је туга…велика”.

Поред премијера Србије, присутнима се обраћа председник Републике Српске Милорад Додик.

Бусије су део Београда насељен већином прогнаницима из Книнске Крајине, пристиглих после акције “Олуја”.

Своје сећање на ову драму са присутнима поделила је Јелена Шарић, која је у лето 1995. године у избегличкој колони стигла у Србију.

Данас се навршава више од две деценије од највећег етничког чишћења на просторима бивше СФРЈ – војне акције “Олуја”.

 

Извор:Тањуг

Loading...
loading...
loading...