Издвајамо Свет Србија

КОНАЧНО НЕКО ДА ИМ КАЖЕ — БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Хрвати су следбеници назадне политике!

ЛОНДОН- Угледни лондонски лист Економист оцењује да су главне политичке странке у Хрватској неспособне да било шта направе, у земљи чија економија назадује, осим да папагајски понављају фразе и фолклорне теме.

Када би папагај Коки са Бриона, мезимац Јосипа Броза Тита, имао речник богатији од “Тито, Тито” и пар псовки, могао би да посведочи да је хрватска политка замрзнута од ’80-их, ако не и још од ’40-их година проšлог века, несумњиво би могао да открије “најмрачније хрватске државне тајне”, пише британски лист. Економист наводи да је Хрватска овог месеца кренула у нову изборну кампању, а мера хрватске ‘замрзнуте’ политике је то šто нека од кључних питања потичу из Кокијевог времена.

Лист подсећа на случај убиства Стејпана Ђурековића, који је сатаром убијен у Немачкој 1983. године. Ђурековић је као емигрант био активан у хрватским националистицким круговима.

Немачки суд је 3. августа осудио Јосипа Перковића и Здравка Мустача, двојицу бивших југословенских агената тајне службе, на доживотни затвор због организовања његовог убиства.

Водеће партије у савременој Хрватској, Социјалдемократи и ХДЗ-овци, се острашћено расправљају о значењу овог догађаја, наводи Економист.

Зоран Милановић, лидер Социјалдемократа, који је био премијер од 2011. до ове године, борио се да спречи изручење осуђених.

Због његовог става, присталице ХДЗ-а тврде да Социјалдемократе штите људе који су “убили хрватског националисту”.

Социјалдемократе пак тврде да су убице имале блиске везе са Фрањом Туђманом, оснивачем ХДЗ.

Две странке се не разликују толико по садашњим платформама, већ по својој прошлости. Социјалдемократе претендују на антифашистичку традицију Титових партизана, а многи у ХДЗ се диве усташама и нацистичком квислиншком покрету.

Пресуда у Немачкој је додатно појачала ту “историјску заваду”.

Други случај тиче се недавног подизања споменика хрватском националисти Мири Баришићу, који је убио некадашњег југословенског амбасадора, а свечаности су присуствовали неки министри из редова ХДЗ.

“Сав тај фолклор одвраћа од много значајнијих питања”, указује Економист и истиче да је Хрватска у хаосу већ месецима.

СДП Зорана Милановића током вишегодишње власти оставила је катастрофалан економски резултат.

“Економија је четири од пет година бележила пад”, за време власти СДП, а ХДЗ-ова власт пре тога је, констатује Економист, запамћена по корупцији, а најновији скандал са националном нафтном компанијом није ту слику нимало поправио.

Извор: Танјуг

loading...
Loading...