loading...
Издвајамо Србија

КРИМИНAЛ У ИМЕ ДРЖAВЕ: Скандалозна исповест полицајца из службе за тајно праћење!

Полицијски службеници из Одељења за опсервацију и документовање (ООД) Министарства унутрашњих послова, Милан Думановић и Младен Трбовић, поднели су кривичну пријаву против високих функционера МУП-а због злоупотребе службеног положаја и трговине утицајем.

Думановић и Трбовић, који су до недавно радили у Одељењу за опсервацију и документовање (неформално: служба за тајно праћење), у ексклузивној изјави за Телепромптер.рс описују како је паралелна структура у МУП-у реализовала две криминалне шпијунске мисије у другој држави.

Кривична пријава поднета је Вишем јавном тужилаштву против Дејана Миленковића Багзија, начелника Службе за специјалне истражне методе, Горана Нешића, начелника ООД, Томислава Радовановића, заменика начелника ООД и Дијане Хркаловић, секретарке Управе криминалистичке полиције (УКП).

У кривичној пријави, до које је дошао Телепромптер.рс, наводи се да су осумњичени “у више наврата ангажовали раднике ООД под лажним налозима за обраду, без отворене оперативне обраде и налога суда”.

Додаје се још да је службеницима ООД “наређено вршење тајне пратње на територији стране државе”.

Трбовић у кривичној пријави затим описује своја запажања:

„Дана 11.7.2015. године на директом ТВ преносу напада на премијера Aлександра Вучића у Сребреници учинило ми се да сам видео колеге из ООД. По доласку на посао 13.7.2015. године сазнајем од колеге Милана Думановића да су били на територији БиХ и као основано сумња да су извршене одређене злоупотребе као и да су прекршени одређени закони.”

Он додаје да је исте колеге видео на заједничком политичком скупу опозиције и власти који је одржан у Бања Луци средином маја месеца.

Телепромптер је ступио у контакт са Миланом Думановићем.

Он открива да су полицијски службеници из тајне пратње МУП-а у Босну и Херцеговину послати у оквиру тајног задатка, наводећи да му је речено да тамо не сме никоме да говори да је припадник МУП-а Србије.

– На политичке скупове у Бања Луци МУП Србије тајно је послао 49 полицијских службеника из пет различитих служби. Тамо смо послати без службене легитимације и службеног оружја. Речено нам је да смо цивили, али да морамо да вршимо тајни надзор у страној држави. Налогодавци су нам нагласили да не смемо да откривамо ко смо и за кога радимо уколико нас неко ухапси. Само су нам рекли да ћемо у том случају морати да одлежимо у затвору и да ће касније неко доћи по нас, каже Думановић за Телепромптер.рс.

Према његовим речима, проблем је тај што МУП Србије никада раније није слао оперативце на шпијунске мисије у стране државе, нити је то у надлежности МУП-а. Друго, нико од тих 49 полицијских службеника није био адекватно обучен за тај посао.

– Дали су сам опрему за праћење и снимање. Ја сам био камерман са лажном новинарском екипом. Задатак нам је био да пратимо наводне сумњиве активности на политичком скупу у страној држави. Искрено, сви смо се плашили за наше животе јер смо били у шпијунској мисији у другој држави као цивили. Нисмо имали никакво оружје, нити смо могли да рачунамо да званичну помоћ наше државе уколико дође до неког проблема, описује Думановић.

На питање како су уопште прешли границу, Думановић каже да им је наређено да граничној полицији БиХ дају лажни изговор.

– МУП нам је обезбедио пет службених аутомобила. Свака група добила је по 40 евра. Када смо дошли на границу, питали су нас којим поводом улазимо у БиХ. Рекли смо им да идемо на неки семинар или курс. Свака екипа имала је другачији изговор. С друге стране, у званичним документима МУП-а пише да смо били у акцијама на територији Србије, у Лозници, Бајиној Башти и другим местима, објашњава Думановић.

Он наводи да је био на тајном задатку и у Поточарима када је на Aлександра Вучића извршен напад. Думановић окрива да је био у маси када је напад почео, наводећи да је на том месту био и пре него што се знало да ће Вучић прошетати кроз људе.

– Када смо дошли у Сребреницу, наишли смо на шефа премијеровог обезбеђења из “Кобри”. Он није знао да смо ми дошли, нити смо ми добили званичне инструкције шта треба да радимо и по ком основу. Тада је послато 17 службеника из службе за тајно праћења. Био је изненађен. Питао нас је шта ћемо ми у Сребреници. Рекли смо му да смо дошли по усменом наређењу Ивана Ристића, шефа кабинета министра Стефановића. Мој задатак је био да стојим у маси и да тајно снимам. Горан Нешић ми је издао то наређење, наводи Думановић.

Он додаје да су његови снимци били неупотребљиви због застареле опреме.

– Ристић је касније дошао до моје канцеларије да види шта сам снимио. Ушао је бахато у шортсу и папучама и рекао да снимци ништа не вреде. Никога није било брига то што смо сви могли главе да изгубимо да је нешто кренуло по злу, наводи он.

На питање из којих разлога је МУП послао службенике из службе за тајно праћење у цивилу и без заштите на шпијунску мисију у страну земљу и ко је организовао ту криминалну операцију, Думановић одговара:

– Нисам сигуран, али не верујем да су премијер Вучић и његово обезбеђење били уопште упућени у то шта МУП ради. Те нелегалне мисије организовала је паралелна структура у МУП-у која је приватизовала полицију. На челу те групе налази се Дијана Хркаловић и остали које смо навели у кривичној пријави. Све се ради по усменом наређењу, без налога суда и званичних докумената. Никада се раније није догодило да МУП шаље своје људе у шпијунске мисије у стране земље. Сада то постаје пракса. Ми нисмо обучени за такве операције и живот нам је био озбиљно угрожен. Та група људи све ово ради како би се додворила Вучића, у смислу – Вучић и Додик добро сарађују, МУП Србије је ту да помогне ако неко покуша тај однос да поремети, наводи Думановић.

С друге стране, Младен Трбовић каже за Телепромптер.рс да је о криминалу који је организовао врх МУП-а на територији стране државе обавестио Заштитника грађана и премијера Вучића лично.

– Нико ми већ месецима не одговара. Навео сам чак и да је безбедност премијера таквим понашањем била угрожена. Нико ме није ни позвао да пита како је то безбедност премијера била угрожена, а прећутао је и Заштитник грађана, каже Трбовић за Телепромптер.рс.

Он се пита какве везе има МУП Србије са политичким скуповима у БиХ, наводећи да је дошло до озбиљног кршења закона, будући да су они орган за одржавање јавне безбедности у Србији, а не у страним државама.

– У полицији је створена паралелна структура. Све се ради по усменим налозима у приватне сврхе. Поново се праве паралелене службе за тајна праћења под директном командом Дијане Хркаловић које ће убудуће без ометања кршити људска права грађана Србије. Недавно су сменили и преместили на нижа радна места десетак стручњака из службе за тајно праћење и на њихова места довели оне исте људе који су били учесници у афере око нелегалног праћења новинара, каже Трбовић.

Када су Дијана Хркаловић и њени надређени сазнали да ће Думановић и Трбовић поднети кривичну пријаву, моментално су пребачени на нижа радна места. Из централе МУП-а у Палати Србија деградирани су на позиције обичних полицијских службеника у Полицијској управи Панчево.

 

Извор:Телепромптер.рс

loading...