loading...
Издвајамо Свет

Младићева одбрана тражи саслушање још три сведока

Браниоци Ратка Младића уложили су јуче протест расправном већу Хашког трибунала због одлуке судија да доказни поступак одбране прогласе окончаним, упркос противљењу Младићевих адвоката.

“Одбрана поново, ради јасноће, наглашава да није завршила свој доказни поступак. Било коју меру за окончање доказног поступка, одбрана сматра тешким кршењем права на фер суђење”, подвукли су Младићеви браниоци у јучерашњем поднеску.

Адвокати Бранко Лукић и Миодраг Стојановић подсећају да је расправно веће прекјуче “утврдило” да је одбрана завршила извођење доказа, “упркос томе што је одбрана четири пута јасно ставила до знања да није окончала свој доказни поступак”. Младићеви браниоци наводе и да је и само веће констатовало да су неке теме из доказног поступка “још отворене”.

“Под овим околностима, остаје нејасно које је тренутно стање у поступку, будући да расправно веће није дало образложену одлуку, већ контрадикторне и збуњујуће изјаве”, тврде заступници одбране.

У поднеску се оцењује да су судије, на крају заседања у уторак, “игнорисале” четири пута поновљену изјаву браниоца Дејана Иветића да “одбрана није окончала извођење доказа” и да то не може учинити све док се не реше преостала отворена питања.

“Одбрана је назначила да има још три сведока за које верује да би их требало саслушати”, пише у поднеску. Браниоци су наговестили да желе и да се жале на поверљиву одлуку судија у вези са два од та три сведока, која нису именована. Трећи сведок могао би бити Амор Машовић, бивши председник Комисије за нестале особе БиХ. Одбрана тврди да је део Машовићеве писане изјаве непрописно уврштен у доказе и да ту изјаву, стога, ваља одбацити или Машовића позвати да сведочи.

По одбрани, председавајући судија Алфонс Ори је прихватио да су та нерешена питања део доказног поступка, али је одмах затим, на неуобичајен начин, извео закључак да “на основу свега овога, расправно веће разуме да је одбрана окончала извођење доказа”. Младићеви браниоци су оценили да “то не представља образложену одлуку”, зато што се не види “како је расправно веће ‘утврдило’ да је одбрана завршила извођење доказа”.

Бивши командант Војске Републике Српске, генерал Младић (73) оптужен је за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида; терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Извор: Данас

loading...