loading...
Издвајамо Свет

НА ЧИЈОЈ СТРАНИ — Јилдирим: Турска ће бити активнија у Сирији

Турска намерава да у наредних пола године интензивира напоре за решавање сукоба у Сирији, изјавио је премијер Турске Бинали Јилдирим.

„Ми сматрамо да крвопролиће мора да се прекине. Умиру невини људи. Зато ће Турска бити активнија у покушајима да спречи погоршање ситуације у наредних шест месеци“, преноси АФП његову изјаву.

Јилдирим је истакао да заједничким радом Ирана, земаља Персијског залива, САД и Русије може да се дође до решења у Сирији, наводи агенција „Ројтерс“.

Напори Турске усмерени су и на спречавање поделе земље по етничкој припадности, што се конкретно тиче амбиције Курда да добију контролу над областима које се граниче са Турском, наводи агенција.

Јилдирим није прецизирао какве ће мере Анкара предузети за решавање сукоба у Сирији који траје готово пет година.

Коментаришући учешће Русије у сиријском сукобу, турски премијер је изјавио да Русија није упућивала Турској захтев за коришћење војне ваздухопловне базе Инџирлик.

Он је додао да Русија нема потребе да користи ову турску базу, јер руска авијација има могућност да се базира у Сирији, пренела је агенција „Блумберг“.

Коментаришући инцидент са обореним руским авионом Су-24 Јилдирим је изјавио да сматра да је то била „непотребна криза“.

Јилдирим је истакао да у оквиру политичког курса Турска намерава да предузме кораке за побољшање ситуације у Сирији и развија односе са Египтом.

„Потребно је да развијамо економске и културне односе са Египтом“, рекао је турски премијер на конференцији за медије.

Он је објаснио да односи на високом нивоу неће моћи да се изгладе за ноћ.

Турско-египатски односи погоршали су се након свргавања председника Мухамеда Морсија и крвавих сукоба који су након тога избили. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оштро је осудио дејства египатске војске против присталица свргнутог председника и изјавио да Морсија сматра легитимним председником Египта. Турска и Египат су у августу 2013. године позвали своје амбасадоре на консултације, након чега Египат прогласио турског, а Турска египатског амбасадора персоном нон грата.

Америка је савезник Турске

Премијер Турске изјавио је да су Сједињене Америчке Државе стратешки партнер Турској, а не пријатељ, и позвао САД да убрзају процес изручења опозиционара и исламског свештеника Фетулаха Гулена, којег Анкара оптужује за учешће у организацији државног преврата.

Он је рекао да Турска и САД имају билатералан споразум о изручењу и да зато процес изручења не треба да се одлаже.

„Желимо да убрзамо овај процес. Тај човек је вођа преврата. Шта чекамо? Споразум између две државе је одређен“, наводи агенција АП речи турског премијера.

Раније је Вашингтон затражио од Анкаре доказе да је Гулен умешан у покушај јулског преврата, пише агенција.

 

 

Извор:  rs.sputniknews.com

loading...