Издвајамо Србија

НИКО ИЗ ЕУ НИ ДА ГУКНЕ: Бриселу не смета што Загреб слави УСТАШКОГ ТЕРОРИСТУ и рехабилитује усташе!

Нико од европских званичника, ни после два дана, није осудио подизање споменика усташком терористи Миру Барешићу… Почаст Барешићу приликом откривања споменика одали и хрватски министри Златко Хасанбеговић и Томо Медвед

Европска унија већ два дана упорно одбија да осуди подизање споменика усташком терористи Миру Барешићу у околини Задра!

Ко је Миро Барешић

* Барешић је 7. априла 1971. године у згради амбасаде СФРЈ у Стокхолму убио амбасадора Владимира Роловића, пуцајући му у уста
* Одмах после атентата је са саучесником Анђелком Брајковићем ухапшен и крајем 1971. године шведски суд га је осудио на доживотну робију
* Септембра 1972. усташки екстремисти су отели авион шведске компаније „САС“ пун путника, тражили су пуштање Барешића из затвора, што се и десило
* Барешића пребацују у тада фашистичку Франкову Шпанију, одакле се пребацује у Парагвај, где ужива заштиту војних власти
* Из Парагваја се пребацује у САД, где га по потерници Интерпола хапсе и изручују Шведској
* Шведске власти пуштају 1988. Барешића из затвора због доброг владања. Он одлази поново у Парагвај
* Почетком рата 1991. се враћа у Хрватску, убрзо гине у околини Бенковца у сукобима са ЈНА
* Хрватски медији су писали да је Барешића ликвидирала Туђманова тајна полиција

За институције ЕУ, по свему судећи, није никакав проблем то што се у Хрватској за националног хероја проглашава Барешић, монструм који је 1971. године у Стокхолму зверски убио југословенског амбасадора Владимира Роловића, због чега је у Шведској осуђен на доживотну робију!?!

Ништа без Готовине

Нико у Бриселу не види ништа чудно ни у чињеници да су откривању споменика усташком убици присуствовали и актуелни хрватски министри културе Златко Хасанбеговић и ратних ветерана Томо Медвед!

На свечаности у месту Пакоштани код Задра, препуној симбола усташке НДХ, друштво им је правио и злогласни генерал Анте Готовина, као и читав низ ликова из проусташких странака и покрета. Министар Медвед је чак, као представник Владе Хрватске, оценио да је „Барешић један од највећих хрватских домољуба“!?!

– Годинама се борио за слободну и самосталну Хрватску и никад није одустао, иако је годинама осећао неправду која се систематски наносила Хрватима. Вратио се из Парагваја, иако је знао да су у Хрватској и људи који су га прогањали, али је учествовао у Домовинском рату и дочекао остварење свога сна – рекао је министар Медвед.

Информер је јуче овим поводом послао дописе са питањима највишим званичницима у Бриселу, али и у амбасадама Шведске и других западних земаља. И док су бриселске бирократе пребацивале надлежност с једног одељења на друго, у амбасади Шведске, земље која је својевремено Барешића осудила, рекли су нам да „понедељком не раде“ (!?). Одговор је, очекивано, изостао и од хрватске владе и кабинета председнице Колинде Грабар Китаровић.

Поповић: Правни наследници НДХ!

Лидер СНП Ненад Поповић истиче да га ништа више не може изненадити од „Хрватске која је правна наследница НДХ“.
– Званични Загреб сада чак и у својој туристичкој понуди промовише острво Паг, као место лудих журки и геј провода, премда су на овом острву мучки убијани Срби и Јевреји током Другог светског рата. Тиме скрнаве сећање на поклане који су заувек својом крвљу обојили овај део Јадрана – нагласио је Поповић.

Србија је јуче послала протестну ноту званичном Загребу и затражила хитно уклањање срамног Барешићевог споменика.

„Подизање споменика терористи осуђеном за мучко убиство амбасадора Роловића непримерен је и нецивилизацијски акт без преседана у модерној Европи. Очекујемо да се Влада Хрватске недвосмислено огради од величања терористе и убице“, стоји у ноти, у којој су, такође, згражавање због пуштања на слободу осуђених убица Срба Бранимира Главаша и Вељка Марића.

Жмуре пред фашистима

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић оцењује да је ово само још један доказ да ЕУ све више попушта пред налетом десничарског национализма широм Европе.

– Попуштају Орбану у Мађарској, жмуре пред клеродесничарством Качињског у Пољској, па се очигледно по истој матрици жмури и пред неоусташким таласом у Хрватској. Нисам сигуран да ће бити било какве реакције од стране ЕУ – сматра Јакшић.

За разлику од њега, министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић верује да Брисел ипак региструје забрињавајуће поруке и потезе Хрватске.

– Верујем да ЕУ пажљиво прати ова дешавања, посебно имајући у виду значај који ЕУ придаје регионалној стабилности на Балкану – закључује Јоксимовићева.

 

Извор:Информер.рс

Loading...
loading...
Loading...