Издвајамо Србија

НИКОЛИЋ:СРПСКА треба да поведе рачуна о „ширем контексту“ референдума!

Референдум у Републици Српској је у рукама РС и њених грађана и Србија се у то неће мешати, изјавио је данас председник Србије Томислав Николић, али је поручио Српској да треба да води рачуна и о „ширем контексту“.

Николић је у изјави новинарима истакао да РС сама води своју политику, да на то има право, али да треба да узме у обзир шири контекст, односно расположење држава које одлучују о нашој судбини, у мери у којој неће изгубити своју самосталност.

„Све је у рукама Републике Српске. Увек треба да воде рачуна о томе шта мисле они који су моћни, али никад не треба изгубити самосталност“, рекао је Николић и додао да би било какво мешање „представљало кршење суверенитета и интегритета Републике Српске“.

Он је поручио да ће Србија поштовати сваку одлуку коју грађани донесу непосредним изјашњавањем и да ће се увек трудити да за ту одлуку добије широку међународну подршку.

Коментаришући најављени референдум, Николић је рекао да је референдум демократско право сваког народа.

„Резултати референдума некад не буду по вољи широј заједници, а некада испадне да они који су га организовали нису били у праву. Има референдума који су донели добро грађанима, док сматрам да референдум у Великој Британији није донео добро ни Британији ни Европи“, рекао је Николић.

Миш и кад се попне на брдо остаје миш

Николић је изјавио да Косово неће бити чланица УН док постоји Србија и њени пријатељи у оваквој организацији Савета безбедности УН и његових сталних чланица.

“Велики је притисак на државе које нису признале независност Косова да то учине, треба издржати све то, борити се свим снагама и никада та такозвана држава Косово неће постати чланица УН, док постоји Србија и њени пријатељи у оваквој организацији Савета безбедности УН”, рекао је Николић новинарима.

Све су то, како је рекао, “покушаји који иду на другу страну”, да се суочимо са проблемом да се са представницима Косова сусрећемо скоро свакодневно, на разним скуповима.

“Ми смо донели одлуку да их не заустављамо у регионалним интеграцијама и то смо потписали у Бриселу и ништа даље од тога”, рекао је Николић и истакао да ће Србија и даље са пуним правом да се бори и покушава да спречи да тзв. држава Косово постане члан међународних организација.

Он је додао да је са проблемом притисака због Косова, суочен од првог дана свог мандата, као и да је одмах од многих пријатеља у свету сазнао да постоје државе које врше притисак на оне који нису признали независност КиМ.

Он је поновио да је велики притисак на државе које нису признале Косово, а да су неке од њих и поклекле, те да ће се тај притисак наставити, будући да потиче из макар неколико центара — пре свега Америке, Турске и чланица ЕУ.

“То је јасно свима и то не треба крити и то сам рекао потпредседнику Бајдену”, рекао је Николић.

Он је додао да свако спроводи своју политику, те да велики мисле да су у праву да одређују политику “малих” држава и народа.

“Јер су они као, на врху, а што би рекао Његош — ко на брду ак’ и мало стоји више види но онај под брдом. Међутим, има и она латинска пословица да миш кад се попне на брдо, остаје миш”, рекао је Николић.

Осврнувши се на Олимпијске игре, Николић је рекао да је добио уверавање да државе нису чланице МОК, већ су то олимпијски савези појединих држава.

“Питао сам има ли Олимпијски савез Косова своју заставу, рекли су ми да нема. Тако да је њихова спортисткиња стајала испод заставе испод које стоје и функционери привремене администрације у Приштини”, рекао је Николић.

Упитан има ли решења можда и у његовој платформи коју је послао влади, Николић је рекао да је то сада у рукама владе која води спољну и унутрашњу политику.

“Више немам ни представника у преговорима. Прва платформа је усвојена у Скупштини, и у њој је, као и у Бриселском споразуму, саставни део српска заједница на КиМ. Ја сам ишао и даље од тога да то разрадимо”, рекао је Николић.

Он је навео и да влада вероватно има свој план у који је сигурно укључила и делове платформе.

 

Извор:rs.sputniknews.com

loading...
Loading...