loading...
Издвајамо Русија Србија

ОДГОВОР САД И ХРВАТСКОЈ — Братска подршка: Путин нам шаље шест МИГ-ова 29!

Руски председник Владимир Путин издао је директиву министру одбране Сергеју Шојгуу да у најкраћем могућем року Војсци Србије испоручи шест нових МИГ-ова 29 опремљених најмодернијим системима.

Ова путинова одлука уследила је одмах пошто су крајем прошле недеље Американци Хрватима испоручили првих пет од обећаних 16 хеликоптера типа “кајова”. Када је добио званичну потврду да САД наоружавају Хрватску хеликоптерима офанзивне намене, руски председник је наложио хитну помоћ Србији.

Добро обавештени дипломатски извори тврде да је Шојгу већ потписао одлуку о уступању МИГ-ова Србији и да је испорука сада само техничко питање.

На другој страни, из врха наше власти стижу потврдне информације да је аранжман са МИГ-овима уговорен и да ће они стићи у Србију. -Истина је да ће нам Русија значајно помоћи у опремању војске и одвраћању све реалније претње из Хрватске – , каже један од најближих сарадника премијера Вучића.

Према његовим речима, одлука САД да Хрватској испоруче борбене хеликоптере открива веома опасне намере Загреба и њихових западних ментора. -Чекајте, а шта ће Хрватима 16 борбених хеликоптера типа “кајова”? Пазите, то нису транспортни хеликоптери као што су руски МИ-17 које смо ми недавно набавили. То су офанзивни хеликоптери намењени за борбу, подршку пешадији и уништавање противничке живе силе. Против кога то тачно Хрвати мисле да употребе “кајове”?- , каже неименовани званичник.

-Да не планира можда хрватска војска да нападне Словенију, Аустрију или Мађарску? Па око њих су све земље чланице НАТО. Очигледно је да су једина мета Србија и РС, и зато ми морамо адекватно да одговоримо  на претњу. Пазите, кад нам стигне шест МИГ-ова 29, постаћемо озбиљно моћни у ваздуху и Хрвати неће моћи ни да помисле да тим хеликоптерима евентуално крену на нас.

У врху Владе кажу и да је сам премијер Вучић био више него непријатно изненађен када је добио званичну информацију о испоруци  хеликоптера Хрватима. – Сећате се, прошле године су Хрвати најављивали да ће набавити и на граници са Србијом инсталирати балистичке ракете којима би могли да гађају и Ниш. Премијер је тада од Мајкла Карпентера, помоћника америчког министра одбране добио чврста уверавања да САД и НАТО не планирају да од хрватске креирају претњу за Србију.

-Вучић је био искрено срећан што је избегнута трка у наоружању. Међутим, сада се ситуација изменила из корена. Србија мора одлучно да реагује на претњу потенцијалном  агресијом која стиже из Хрватске- каже извор близак премијеру Вучићу.

Директор међународног инситута за безбедност Орхан Драгаш оцењује да се Србија наоружава из оправданих разлога и потреба, док је Хрватска та која стално провоцира и прети. – Наоружавање у мирнодопско време важно је због одвраћања евентуалних напада, јер тако показујемо да нисмо мала и слаба земља. Такође, треба да искористимо пријатељске односе и са Русијом и са ЕУ, и да под повољним условима купујемо оружје. С друге стране, Хрвати су ти који се понашају као искомплексирана и увређена млада и на сваки начин желе да се такмиче – сматра Драгаш.

Дипломата Зоран Миливојевић оцењује да се преко нас очигледно прелама трка великих сила у наоружању. – Русија се вратила као играч на глобалну сцену. Ми се налазимо на првој линији ватре, о којој је говорио и државни секретар САД Џон Кери. То су земље које нису чланице НАТО,  а “пресецају” га, међу којима су поред Србије још и БиХ, Македонија, Јерменија, Грузија и Молдавија. САД сматрају да су те државе ван америчког утицаја и зато настоје да успоставе контролу наоружавањем суседа. Зато поклањају хеликоптере Загребу – објашњава Миливојевић, и додаје да, уколико желимо да задржимо војну  неутралност, Србија нема алтернативу осим набавке руских борбених авиона.

 

Извор: Информер

loading...