loading...
Издвајамо Србија

“ОЛУЈА” ЈЕ ЗЛОЧИН КОЈИ И ДАНАС ТРАЈЕ — Колинда: „Олуја“ је била бриљантна и етички чиста

loading...

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је са свечаног обележавања 21. годишњице војно-полицијске акције „Олуја“ поручила да је Хрватска створена победом хрватског народа и његовом вољом израженом на референдуму 1991. године, а војну операцију је назвала „бриљантном и етички чистом“.

Добар део обраћања на свечаности у Книну, Китаровићева је посветила односима Србије и Хрватске.

 

Осврнувши се на актуелна догађања на релацији Београд-Загреб, те, како је рекла, онима који Хрватску називају „случајном државом“, а који су ових дана ишли и корак даље и назвали је „удбашком структуром“ поручује:

„Модерна Хрватска држава створена је вољом хрватског народа и вољом израженом на референдумом 1990. године и величанственом победом хрватских бранитеља у ’Олуји‘ коју овде данас славимо.“

Истакавши да је годишњица „Олује“ Дан победе, слободе и мира за Хрватску, Китаровићева је рекла да „смо све то морали извојевати у рату, бранећи земљу од унитаристичког југословенства и четништва који су починили страшна зла широм Хрватске и БиХ“.

„Желим и овом приликом рећи да поштујемо сваку жртву, јер сваки живот је једнако вредан, али се исто тако мора знати да је ’Олуја‘ била политички оправдана, етички чиста, војнички бриљантно изведена ослободилачка и часна победа за правилан циљ“, рекла је Китаровићева.

Уз посебан пијетет исказан првом председнику и поглавнику Фрањи Туђману, Китаровићева је рекла да је Хрватска је „Олујом“ доказала своју одлучност да буде слободна држава, али и способност да буде суверена.

Указујући на, како је рекла, огромну корист од „Олује“, Китаровићева је рекла да је та акција имала и велико међународно значење, јер је спречила геноцид какав су „у Сребреници учиниле снаге ВРС“.

Хрватска и хрватски народ знали су опростити, испуњена су општа и мањинска права, те омогућен повратак свима који су се желели вратити. То је етика победника и мира.

„Нећемо прихватити занемаривање пресуда међународних судова нити негирати победе“, рекла је Китаровићева.

Додала је да хрватски народ не заборавља да су у ослобађању земље учествовали и бројни Срби, који су Хрватску видели као своју домовину.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...