loading...
Издвајамо Србија

ОТКРИВЕНА ВЕЗА између ВУЧИЋА и КЛИНТОНОВИХ!

Учешће премијера Србије Александра Вучића на годишњој конференцији „Клинтон фондације“ у Њујорку од 19. до 21. септембра, супротставило ставове стручне јавност, и док једни истичу да иде на ноге кривцима за бомбардовање СР Југославије, други су за одржавање везе са вероватно будућом америчком председницом Хилари Клинтон.

То није друштво за првог човека српске владе, каже за „Вести“ аналитичар Цвијетин Миливојевић, додајући да не разуме шта садашњи премијер тражи на скупу бивших премијера, данас моћних лобиста који су машине за згртање пара.

Симбол бомбардовања

– Клинтонови су симбол опасних војних интервенција од Балкана, па надаље и као такви нису његово друштво. Уосталом, већина грађана Србије и српске дијаспоре подржава републиканског кандидата Доналда Трампа због другачијег односа према Србији, док Вучић одласком на ту конференцију подржава Хилари Клинтон. Да ли он то иде да преноси поздраве српских грађана и бирача за бомбардовање 1999. године – запитао је Миливојевић.

Увек противан

– Александар Вучић очито има потребу да преумљује људе, иако је већина у Србији против НАТО-а, он каже да ће разговарати. Исто ради и када је реч о ставу према Европској унији и проблему Косова – тумачи Миливојевић како је исто и са конференцијом „Клинтон фондације“, где Вучић присуством подржава Хилари Клинтон, мада је већина грађана Србије против ње.

Другачијег мишљења је спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић, који сматра да је Вучићев потез рационалан, без обзира на чињеницу да је Бил Клинтон, супруг кандидаткиње за председницу САД, бомбардовао СРЈ.

– Списак говорника на том скупу „Партнерство за глобални напредак“ указује да је то релевантно место на којем би свако волео да буде, јер је реч о скупу значајнијем од Молитвеног доручка којим се наши политичари хвале. Из контекста је извучено његово виђање са Ћамилом Дураковићем, начелником Сребренице, а реч је о ширем кругу људи. Клинтонова граби ка победи и мора се сарађивати уколико тријумфује, иако је њен муж бомбардовао нашу земљу – каже Јакшић за „Вести“.

Шта повезује Клинтонове, напредњаке и премијера Србије, пита Покрет Доста је било, уз оцену да су информације о лобирању скривеније него икад, а новац грађана Србије се троши на непознате циљеве.

Подсећајући да су Влада и премијер тврдили да не плаћају лобисте у САД и ЕУ, ДЈБ је презентовао документ Министарства спољних послова, добијен по захтеву за информације од јавног значаја. У њему је наведено да је Влада плаћала лобисте, а међу њима и лобистичку фирму Подеста групу, која је радила и за бизнисмена Мирослава Мишковића.

Рано љуби папуче султана

– Плаћено је 952.010 долара године 2012. за лобирање фирмама Подеста групе и 30 поинтс стратегиес, која је и раније била ангажована без видљивог резултата. Од тога је 300.000 долара отишло „Роберти Њхите“, заступницима моћне Подесте – наводи ДЈБ.

Указујући да је моћна Подеста, блиска Клинтоновима и њиховом крилу Демократске странке, овај покрет Саше Радуловића пита да ли су то бирачи СНС-а гласали за блиске везе Вучића и Клинтонових.

Посланица Демократске странке Србије Санда Рашковић-Ивић, уз опаску да би српске власти требало да разговарају са свима, каже да не види разлог за Вучићево трчање код Клинтонове пре америчких председничких избора.

– Јурење тамо пре него што је изабрана, а с обзиром на њено мишљење о Србима и списак захтева који Србија треба да уради на сопствену штету, одлазак је да се султану пољубе папуче. Мислим да треба сачекати да неко постане султан – коментарише Рашковић-Ивић за наш лист.

Паралела с афричким диктаторима

Премијер Србије ће говорити последњег дана конференције „Клинтон фондације“ која се одржава од 19. до 21. септембра.
Иначе, председнички кандидат Хилари Клинтон нашла се у врло незгодном положају, због сазнања да је као државна секретарка САД користила своју фондацију у лобистичке сврхе и да су диктатори из афричких земаља и поједини бизнисмени уплаћивали донације у Клинтонову фондацију зарад повластица од Стејт департмента.

Упознавање с моћницима

Вучићево учешће, према речима аналитичара Душана Јањића, не би требало да чуди, с обзиром на то да је сарадња СНС-а и Владе Србије са администрацијом САД, односно америчким демократама, у успону.

– Гостовање на форуму је прилика да се боље представите, уђете у тај круг људи и направите контакте с онима који долазе. Демократе ће остати на власти, али неких попут Џозефа Бајдена више неће бити – каже Јањић, не спорећи да је конференција укомпонована у предизборне активности Хилари Клинтон.

Плаћање тајна

Новинари су открили и да је лобирање за Владу 2014. радила маркетиншка агенција „Бел Потингер“ из Лондона, али је тајна ко их је и колико плаћао.

– Да ли се новцем грађана плаћа лобирање за интересе премијера који се окружује моћним страним лобистима, а тврди да нису плаћени из буџета? Сувише питања је без одговора од када је почео да гради имиџ велике подршке и пријатељстава са моћним политичарима на Западу – каже ДЈБ.

 

Извор:Вести-онлине.цом