loading...
Издвајамо Свет

ПОЧИЊЕ РЕГРУТАЦИЈА: Немци се спремају за рат са Русијом

Немачка војска (фото:ЈуТјуб)

Немачка Влада могла би поново да уведе регрутацију широм земље у ситуацијама када држава треба да брани спољне границе НАТО, наводи се у документу немачког Министарства унутрашњих послова “Концепт цивилне одбране”.

Тежиште овог документа, о коме ће у уторак расправљати немачка Влада, јесте немачко испуњавање обавеза ради одбране спољних граница Алијансе.

Брза и поуздана испорука поште (позиви за регрутацију), посебно важна за Бундесвер (Оружане снаге Немачке), обезбеђена је у оквиру Закона о безбедности телекомуникације и поште – наводи се у документу, преноси ДПА.

Регрутација је суспендована у Немачкој 2011. године, након дугих дебата у Влади и друштву и после тврдњи активиста и експерата да више није потребно држави да задржи стајаћу војску из времена Хладног рата да би бранила Европу од, наводне, совјетске претње.

У јуну ове године, немачки министар одбране Урсула фон дер Лејен рекла је да регрутација неће бити поново уведена без обзира на тензије са Русијом и опасност од тероризма.

Осим регрутације, у документу се спомињу и обавезе цивила и цивилних организација у смислу помоћи Бундесверу, односно организацијама за регрутацију и за инфраструктуру.

Неке функције подршке војсци могу се доделити цивилним компанијама “као што је лимитирано обезбеђивање лиферовања хране војницима током операција”, наводи се у документу.

Такође, у кризним временима, савезна Влада може да осигура “расположивост прехрамбених производа у ванредним околностима” увођењем пореских обавеза које се односе на узгој, обраду, дистрибуцију и продају прехрамбених производа.

“Концепт цивилне одбране” први је документ од Хладног рата у коме немачка Влада разматра такве мере.

 

Извор:Срна

loading...