loading...
Издвајамо Русија Србија

ПОКЛОН ОД ПУТИНА: Хеликоптери Ми-17, авиони миг-29, ПВО ракетни систем БУК, тенкови Т-72

Поред два руска хеликоптера Ми-17 која су испоручена у јуну ове године, Русија ће српској војсци поклонити шест борбених авиона МиГ-29, а у току су и преговори око тенкова, ракетног система Точка-У и ПВО ракетног система БУК.

– Иако још увек не постоји међудржавни споразум између Русије и Србије о опремању наше војске, Русија је одлучила да нам на поклон да шест МИГ-ова 29. Такође, постоји могућност, и Руси су вољни да нам, ако затражимо, дају и 30 модернизованих тенкова Т-72, ракетни систем “Точка-У“, али и ПВО ракетни систем БУК – тврди наш извор и додаје да су у току преговори о томе шта можемо да купимо, а шта ће нам тачно Русија поклонити.

Са БУК-ом ће небо Србије бити сигурно

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански каже за наш портал да је војна техника коју Руси нуде нешто што ми не производимо у Србији, па је једини начин да то имамо куповина, посуда или лимит који од њих можемо да добијемо.

– Од свега тога што би могло да дође, БУК је можда квалитативно најпотребнији, јер тиме побољшавамо контролу нашег ваздушног простора, чувамо наше небо. Што се тиче тенкова, ми смо пре него што су „жути“ дошли на власт имали руске тенкове, неких 50-ак комада Т-72 које смо набавили у процесу опремања бивше ЈНА и пре него што смо имали наш тенк М-84. Тако, да ако од Русије добијемо Т-72, то значи да ми ништа квалитативно тиме не добијамо, зато што је наш М-84 бољи од њиховог Т-72, али ако би добили Т-90 то би већ било нешто. Што се тиче „Точке-У“ који је ракета земља-земља, домета 120км, то свакако не би била лоша ствар поготово ако Хрвати иду са набавком оне ракете о којој су причали – објашњава он.

На питање због чега је Војска Србије решила да баш у овом тренутку ради на војно-технолошком појачању Лазански оцењује да је један од разлога свакако нестабилна ситуација у нашем окружењу.

– С једне стране, то је вероватно због нестабилне ситуације на Балкану и свуда у окружењу. С друге стране, Војска део својих ресурса мора да одвоји и за чување границе због миграната, па јој свакако треба појачање. Такође, код једног дела војне технике дошло је до трошења и хабања па нам свакако треба нова, јер реално не можете да возите један тенк 50 година – каже Лазански и додаје да ће нам тих шест борбених авиона помоћи да се оформи полуескадрила МИГ-ова јер смо наше авионе изгубили у рату са НАТО.

Подсетимо, премијер Србије Александар Вучић у ранијим изјавама за медије најавио је војно-технолошко појачање Србије. Он је тада навео да Србија не може да допусти да буде угрожена, али да војну технику неће користити за напад, већ искључиво за одбрану.

– Не могу да пустим да неко у нашем окружењу буде двоструко снажнији од нас. Суштина је да никоме нећу да се извињавам због обавезе да своје границе заштитимо – навео је премијер раније.

Које оружје добијамо од Русије?

МИГ 29, који ће Путин послати нашој земљи је руски борбени авион ловачке намене. Замишљен је као наследник ловаца МИГ 21 и МИГ 23, а концепт овог авиона је развио конструкторски двојац Микојан – Гуревич, па отуда постоји скраћеница МИГ. У службеној употреби је од 1983. године, а са одређеним модификацијама је равноправан такмац најмодернијим авионима данашњице.

Ракетни систем ПВО БУК намењен је за одбрану јединица величине корпуса од напада из ваздушног простора. Основна варијанта је способна за дејство против авиона и хеликоптера на свим висинама њихове употребе, а на захтев наручиоца систем се може оспособити и за ефикасно дејство против крстарећих ракета и циљева који примењују интензивно електронско ометање.

Тенк Т-72 је совјетски основни борбени тенк који је ушао у серијску производњу 1973. Показао се као издржљив тенк са великом разорном моћи, а Војска Србије биће у могућности да добије његову модернизовану верзију.

“Точка-У” је мобилни ракетни систем Руске Федерације дизајниран да буде распоређен као део копнених снага на бојном пољу. Ракете овог систем користе се за прецизне нападе на важне непријатељске положаје као што су: контролни пунктови, мостови, складишта оружја, груписани положаји трупа и аеродроми.

Извор: Медији

loading...