Издвајамо Србија

ПРАВДА ЗА СРБЕ НЕ ПОСТОЈИ: За злочине у „Олуји“ осуђена само једна особа

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије саопштила је данас да је и након 21 годинe од војно-полицијске акције „Олујa“, у којој је убијено преко 1.200 српских цивила, Хрватска осудила само једну особу.

У саопштењу те координације се наводи да Хрватска „Олују“ слави као победу, али да она то није.

„Породице жртава подсећају да је Хрватска за наведене злочине правоснажно осудила само једно лице, што јасно говори да није у стању и не намерава озбиљно да суди за те и све друге ратне злочине почињене над Србима“, наводи се у саопштењу и додаје да докле год се званична Хрватска „јасно не огради од злочина почињених у акцији ’Олуја‘ и етничког чишћења Срба у тој акцији, та акција има злочиначки карактер и даје за право свима који тврде да је 1991. година за Србе у Хрватској само наставак 1941. године“.

Хрватска блокира идентификацију жртава
Удружење породица несталих и погинулих Срба „Суза“ данас су, уочи годишњице хрватске војно-полицијске акције „Олуја“, изразили незадовољство динамиком идентификације страдалих, као и забринутост због тога што је Хрватска тај процес блокирала и нема добру вољу да реши то болно питање.

Председница удружења Драгана Ђукић рекла је на конференцији за новинаре да породице несталих и убијених Срба, 21 годину од „Олује“, више не могу да прихвате никакве изговоре и оправдања и уморне су од чекања.

„Незадовољни смо динамиком идентификација. Мислили смо да не може горе, а сада је тај процес блокиран“, рекла је Ђукић и навела да ове године није обављена ниједна идентификација жртава страдалих у Хрватској, а да их је до сада било у просеку од 50 до 60 годишње.

О страдању својих родитеља у Хрватској говорила је чланица удружења Нада Бодирога, која је испричала да је у потрази за њиховим посмртним остацима доживљавала понижења и малтретирање.

„Ни после 21 године од ’Олује‘ нисам успела да дођем до посмртних остатака својих родитеља. Желим истину, не освету“, каже Нада Бодирога и наводи да Хрватска слави ’Олују‘ као изузетан ратни подвиг, док породице српских жртава тугују.

Председник Комисије за нестале Владе Србије Вељко Одаловић рекао је да се у овом тренутку око 1.700 Срба из Хрватске воде као нестали, да је до сада обављено од 1.200 до 1.300 ексхумација у Хрватској, од чега је 881 тело идентификовано.

Према његовим речима, у овом тренутку је 400 неидентификованих тела, а завршетак тог процеса остаје трајни задатак.

Одаловић каже да забрињава застајање процеса идентификације у Хрватској, наводећи да се то уклапа са порукама које Хрватска последњих дана, нажалост, шаље, а што је натерало Србију да реагује и протестним нотама и обраћањем ЕУ.

„Намера рехабилитације Степинца, споменик терористи Барешићу, укидање пресуде Главашу, говори да у овом тренутку Хрватска чини много тога што се коси са европским и људским вредностима“, рекао је Одаловић и додао да Хрватска покушава да припремама обележавања ’Олује‘ од злочина направи догађај и то прослави као један од највећих дана у својој историји.

На дешавања у Хрватској, сматра Одаловић, Србија мора да реагује, као што ће морати да реагује и међународна заједница и изјасни се да ли подржава оно што се дешава у Хрватској.

„Верујем да ће одговор на дешавања у Хрватској бити негативан“, рекао је Одаловић наводећи да је Хрватска упала у политиканство, али да ипак верујем да ће се то зауставити и да ће им ЕУ рећи да то што раде нису европске вредности и да не подржава фашизам.

Председник Асоцијације избегличких удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир рекао је да ситуација постаје све тежа јер Хрватска све опструише, наводећи да је Србија за добросуседске односе са Хрватском, али да са друге стране нема партнера.

Будимир каже и да нема повратка Срба у Хрватску, те да се од 2002. до 2012. у Хрватску вратило око 15.000 Срба, док је за то време њих 35.000 дошло из Хрватске у Србију.

Како је најавио председник Коалиције удружења избеглица у Србији Миле Шапић, сутра у 11 у Цркви Светог Марка биће служен парастос за страдале Србе, а потом ће се окупљени прошетати до Сава центра, где ће бити одржана меморијална академија под називом „И Срби су жртве“.

 

 

Извор:  rs.sputniknews.com

loading...
Loading...