loading...
Издвајамо Србија

ПРЕМИЈЕР У ОЗБИЉНОМ ПРОБЛЕМУ: Руси сматрају да је Вучић преварио ПУТИНА!

Српски премијер Александар Вучић, судећи по саставу нове владе, и даље намерава да балансира између Русије и Запада, пише московски лист Комерсант.

Дневник пише да је интерес за састав нове владе порастао после његове неочекиване посете Москви 26. маја и подсећа да је председник Русије Владимир Путин јавно изразио наду да ће у новој српској влади “достојна места заузети људи који озбиљно посвећују пажњу развоју односа Русије и Србије”.

Лист додаје да су многи српски политичари и експерти то оценили као услов Кремља за пружање помоћи Србији, али да у новом кабинету нису нашли очигледне назнаке да је Вучић “узео у обзир жеље председника Русије”.

Комерсант пише да је међу онима који се условно могу убројати у проруске политичаре, своје позиције у влади сачувао лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић. Поред њега, Александар Антић из СПС-а ће руководити српском енергетиком, где кључна улога припада НИС-у, који контролише Гаспромњефт, додаје лист.

Дневник наводи да до очекиваног утврђивања новог места потпредседника владе или специјалног представника владе за односе с Русијом, на којем се видео лидер Српске народне партије Ненад Поповић, који има бизнис у Русији, тако није ни дошло.

У нови кабинет нису укључени ни Демократска странка Србије и Двери, који себе називају проруским.

“Из свега тога следи да Вучић намерава да настави да балансира у спољној политици између Русије и Запада”, закључује дневник.

Комерсант пише да ће нови тест за такав курс бити посета премијера Русије Дмитрија Медведева Београду ове јесени, током које ће неизбежно бити постављено питање дипломатског статуса за руске сараднике у Хуманитарном центру у Нишу, чему се Београд до сада противио због оштре негативне позиције Запада.

 

loading...