loading...
Издвајамо Русија

ПУНЕ РАТНЕ ПРИПРЕМЕ: Русија поставила систем за онемогућавање америчких бомби!

Министарство одбране Русије увело је у наоружање систем за радио пригушивање „Поље-21“, који ће штитити руске стратешке објекте од непријатељских крстарећих ракета, навођених бомби и беспилотних летелица које користе сателитске системе ГПС, ГЛОНАС, Галилеои Беидоу за навигацију и навођење на циљ.

Најновији ометачи произведени су у „Научно-техничком центру за радио-електронску борбу“ (НТЦ РЕБ) и представљају уређаје који се постављају и на торњеве мобилне телефоније, а интегрисани су са предајницима станица за радио-ометање Р-340РП и обједињени у једну мрежу која покрива читаве регионе куполом непробојном за сигнале сателитске навигације.

– До овог тренутка већ су завршена тестирања уређаја и систем је уведен у наоружање – рекао је за московски дневни лист „Известија“ представник Министарства одбране који је „упознат са ситуацијом“.

У Научном центру су нам потврдили да се на том систему ради, али нису давали коментаре.

Основу свих система сателитске навигације чини преношење обичног сигнала са сателита. Због тога најмање одступање од задате фреквенције, чак и милисекунде, доводе до губљења прецизности.

Емитовање сигнала одвија се у прилично уском опсегу који се такође назива „референтна фреквенција“ – испричао је за „Известија“ независни војни експерт, један од аутора књиге Бротхер Армед, Антон Лавров. – Савремени ометачи усмерени су управо на блокирање референтне фреквенције чије ометање због њене ограничености и уз довољно јаке сметње од шума не захтева посебан труд.

Треба истаћи да сва четири система сателитске навигације са чијим сигналима и треба да се носи „Поље-21“, користе блиске фреквенције у интервалу од 1176,45 до 1575.42 МХз.

О могућностима најновијег руског система за формирање непробојне куполе ометања говори чињеница да он хвата чак и одашиљач од свега 20 вати да би угушио радио сигнале у том опсегу у радијусу од 80 км.

Принцип рада „Поља-21“, који је званичан назив за просторно распоређен систем радио-ометања сателитских навигационих система, прилично је једноставан.

Према подацима наведеним у тематском зборнику „Радио-електронска борба у Оружаним снагама“, а такође и у патенту РУ 2539563 (база података „Роспатента“), станица радио-сметњи Р-340 РП монтира се непосредно на торањ мобилне телефоније, што гарантује максимално покривање територије.

Занимљиво је да уређаји „триста четрдесет“ добијају не само напајање из електричне мреже торња, него и користе његову пријемно-предајну антену ГСМ-формата као резервни канал за вођење и преношење података.

Истовремено овај систем има и један недостатак. Како је наведено у опису – „недостатак система је у томе што он ствара радио-сметње како за противника који користи радио-навигациони систем ГСМ, тако и за домаће кориснике тог радио-навигационог система и његовог руског пандана ГЛОНАС“.

– Разуме се да после монтирања своје опреме на торњеве може да се користи инфраструктура других оператера, на пример, њихово напајање или њихов предајник као резервни канали за управљање – каже генерални директор компаније Телецом Даилy, Денис Кусков. – Међутим, припадници војске не могу сами да улазе у основне станице, потребна им је дозвола.
Извор:Факти

loading...