loading...
Издвајамо Русија

ПУТИН ЋЕ ПОСЕТИТИ КРИМ: Терористи недовољни да зауставе Путинов план

Председник Русије Владимир Путин не боји се украјинских диверзаната, па ће, крајем недеље, посетити Крим. Ту информацију московској агенцији РБК потврдили су у Кремљу. Руски председник би на Криму требало да посети омладински камп “Таврида”, који се налази недалеко од Севастопоља. Путин, иначе, регуларно посећује омладинске кампове који раде под покровитељством Кремља.

Последњи пут је лидер Русије био на Криму у марту због “инспекције” изградње кримског моста. Крајем јула, Путин је указом ликвидирао кримски федерални округ и укључио га у састав Јужног федералног округа, а такође је сменио губернатора Севастопоља и на његово место поставио Дмитрија Овсјаникова.

Предстојећи долазак Путина на Крим посебно је интересантан јер је 10. августа Федерална служба безбедности саопштила да су спречене терористичке акције које је организовала Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине. Група диверзаната откривена је у граду Армјанску, недалеко од границе са Украјином. У сукобу с терористима погинуо је један руски официр ФСБ, као и један припадник морске пешадије.

Притиснут доказима које је предочила Москва о плановима терориста да изведу своје акције на Криму, званични Кијев је променио тактику и више не негира ову акцију, већ тврди да политички и војни врх Украјине с тим “нема никакве везе”. Све се сваљује на украјинске “радикалне патриоте” које су одлучиле да “направе подвиг на Криму”. На другој страни, министар спољних послова Сергеј Лавров тврди да Москва има довољно доказа да покаже западним партнерима Украјине да је Кијев организовао мрежу терориста.

Потпредседник Владе Крима Руслан Балбек изјавио је да се Украјина неће на овоме зауставити и да ће поново организовати терористичке акције за које ће тврдити да су “отпор кримских Татара властима Русије”.

У Кијеву су кренули у политичко-медијски контранапад, тврдећи како Русија 24. августа, на Дан државности Украјине, намерава да нападне ту земљу. Први је такву информацију емитовао Глас Украјине, а затим украјински амбасадор у Немачкој Андреј Мељник. Он тврди да се може очекивати удар на Украјину са истока, као и с Крима. Мељник је на основи те спекулације затражио од Немачке да заузме оштрији став према Русији.

Лавров: Русија не крши санкције
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров одбацио је јуче тврдње портпарола Стејт департмента Марка Тонера да би летови руских бомбардера из Ирана могли да представљају кршење санкција против те земље. Лавров је изјавио да Русија није снабдевала, продавала или пребацивала борбене авионе Ирану, што је забрањено резолуцијом Савета безбедности УН. Руско ваздухопловство само користи иранске капацитете за операције у Сирији. Истовремено, председник иранског парламента Али Лариџани је изјавио да Русија нема сталну базу у Ирану за нападе на положаје Исламске државе у Сирији. Устав Ирана забрањује формирање страних војних база на иранској територији.

Окршаји у Санкт Петербургу и Москви
Федерална служба безбедности Русије саопштила је у среду по подне да су у Санкт Петербургу ликвидирана три милитанта са Северног Кавказа за којима је била расписана потерница. Они су били у стану у великој стамбеној згради на Лењинском проспекту (улици) број 9. Знајући да су бандити наоружани, полицајци су испразнили зграду, а затим су их позвали да се предају. Они су то одбили и у сукобу с полицијом сва тројица су погинула.

А у близини Москве је извршен напад на станицу саобраћајне полиције, када су две особе наоружане ватреним оружјем и секирама повредили двојицу полицајаца. Нападачи су убијени.

Извор: Вечерње новости

loading...