loading...
Издвајамо Русија Србија

ПУТИН ОДГОВАРА САД И ХРВАТИМА: Србија добија једно од најмоћнијих оружја

У Владу Србије стигао званични допис да ће нашој земљи бити испоручен најмодернији ракетни систем ‘бук’! Овај систем важи за једно од најмоћнијих руских оружја, а због њега су Американци обуставили летове над севером Сирије!

Влада Руске Федерације јуче је дописом обавестила Владу Србије да ће нашој земљи у најкраћем могућем року бити испоручен моћни ракетни систем “бук”, сазнаје Информер!

Овај ракетни систем важи за једно од најмоћнијих руских оружја и омогућава најефикаснију могућу заштиту ваздушног простора једне државе. Колико је “бук” моћан и ефикасан, можда најбоље говори податак да је управо због њега децембра 2015. америчка војска обуставила своје летове изнад севера Сирије!
Дупло јачи
Испорука ракетног система ‘бук’, чија је тржишна вредност око 350 милиона долара, извршиће се по директном налогу руског председника Владимира Владимировича Путина, који је, како је Информер већ писао, министру одбране Сергеју Шојгуу и другим сарадницима наложио да максимално помогну Србији и начине је регионалном војном силом.

Ова Путинова одлука уследила је одмах пошто је званично објављено да ће Американци Хрватима поклонити 16 борбених хеликоптера “кајова”, али и пошто је речено да НАТО и даље размишља да у Хрватској распореди балистичке ракете!

– Војска Србија ће за три, највише четири месеца бити дупло јача него што је то данас! Када нам буде испоручено шест ‘мигова’ и када стигне и у оперативну употребу уђе ракетни систем ‘бук’, нико више неће смети да се поиграва са нашом земљом. Хрвати са својим ‘кајовама’ неће смети ни да помисле да крену ка Србији, јер би били срушени у року од неколико десетина секунди! – преноси саговорник Информера из врха Владе.

Према речима дипломатских саговорника Информера, испоруку ‘мигова 29’ и ракетног система ‘бук’ додатно су убрзали обавештајни подаци српских, али руских служби, према којима би у наредним месецима могло доћи до покушаја угрожавања Србије и Републике Српске.

 

– Сада ће сви ти који су планирали да газе Србе морати дебело да размисле пре него што било шта покушају – каже један од наших извора.

Званично, нико јуче није коментарисао наша сазнања. У Влади Србије су нам рекли да ће о модернизацији Војске Србије бити речи у наредним данима.

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић истиче да је логично да Србија набавља војно наоружање од Русије.
– Ми имамо доста опреме руског порекла, али и домаћег која је заснована на руској технологији. Наша држава, као војно неутрална земља, мора да модернизује снаге у складу с војним приоритетима. Не смемо да заостајемо за нашим суседима и кретањима у Европи – наглашава Јовановић.

Лидер “Треће Србије” Мирослав Паровић сматра да је одлично што ћемо добити “бук”.

– Сарадња с Москвом је неопходна, јер је већи део нашег наоружања руске производње. Србија треба да набавља одбрамбене системе, јер су претње све присутније у свету. Поред тога, видимо да у региону НАТО убрзано наоружава Хрвате. Овим потезима ми заправо чувамо мир, јер показујемо да у случају потребе можемо да реагујемо истом или чак и јачом мером – напомиње Паровић.
Није ово крај приче
Спољнополитички аналитичар Душан Јањић каже да је добро што се наши ПВО системи обнављају.

Шта све садржи систем “бук М1”

Реутерс
* Командно возило 9С470М1
У саставу се налазе возило са осматрачким радаром 9С18М1, 6 самоходних лансера 9А310М1 и до 6 возила за транспорт и лансирање ракета 9А39М1. Командно возило је опремљено системима за пријем, обраду и слање података, опремом за навигацију
(максимална брзина 65 км/х, аутономија рада командног места 24 х)
* Радарско возило 9С18М1
Осматрачки 3Д радар открива и идентификује циљеве у ваздушном простору и податке о њима шаље командном возилу преко радио или кабловске везе. Радар се може користити и изван овог система.
(максимална висина откривања циља – 25 км, а на висини од 100 м – 35 км)
* Самоходни лансер 9А310М1
Возило 9А310М1 опремљено је лансером за 4 ракете и нишанским радаром који може бити коришћен и за осматрање. Радар води до четири ракете лансиране са овог возила или са возила за транспорт и лансирање ракета 9А39М1.
(висина дејства – од 15.000 до 20.000 метара, даљина дејства – 3.000 до 32.000 метара)
* Возило за транспорт и лансирање ракета 9А39М1
Транспортује осам резервних ракета, од којих се четири могу и лансирати са овог возила. Вођење ракета обавља радар на самоходном лансеру 9А310М1.
(маса возила – 35.000 кг, брзина кретања на путу – 65 км/х)
* Ракета 9М38М1
Ракета има полуактивно радарско вођење и намењена је уништавању циљева у ваздуху који се крећу брзином мањом од 830 м/с. Бојева глава масе 70 кг има близински упаљач и уништава циљ на даљини од 17 м и тешка је 690 кг.
(вероватноћа уништења циља са једном ракетом 70-90 %)
– Русија са својим наоружањем свакако може да парира НАТО и зато је јако добра вест да се спроводе уговори о војној сарадњи које су потписали Београд и Москва. Мислим да не можемо добити “бук” бесплатно, али ће нам понудити најповољнији аранжман… – закључује Јањић.

 

 

Извор: Информер

loading...